białek. Żółtka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę cytryny. Ponownie wszystko ubijamy. Dodajemy do ciasta jabłka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty ciasta. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy na tortownice (24 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożonej papierem
Przysmaki Karolkiefekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka(...)razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą całkiem sztywno ubite wsypujemy wiórki. Masę przelewamy do formy i pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około 60 minut
Słodkie Przyjemnościprzygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo- kokosowe : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiKokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś(...)miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj najpierw na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj obroty miksera, Białka nie muszą być całkowicie ubite. Następnie po około 2 minutach ubijania dodawaj drobny cukier łyżka po łyżce cały czas mieszając. Kolejną łyżkę cukru najlepiej dodawać dopiero, gdy dana porcja rozpuści się w białkach
To Musisz Wiedziećchwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną cukru. Formę z ciastem wyjmujemy i układamy podsmażone jabłka. Na wierzch polewamy pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na równe paski. Tymi paskami przykrywamy wierzch naszego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnerzecz: wszyscy popełniamy błędy w kuchni. A ile z tych gaf przydarzyło się Tobie? 1. Nie czytamy całego przepisu kulinarnego w całości i dokładnie, pomijając kluczowe szczegóły 2. Pieczemy ciasto z zimnych składników tj. mleko, masło, jaja, nabiał zamiast z temperatury pokojowej- powoduje powstanie gęstych, twardych wypieków. 3. Używamy za mały garnek do gotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu(...)składniki : np. cukier na słodzik, mąkę pszenną na pełnoziarnistą (np. typ 1000!), śmietanę jogurtem… wymieniać można wiele podobnych przykładów, a efekty takich modyfikacji są często katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka, a danie w efekcie
Tradycyjna Kuchniaciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka i żółtko. Ciasto zagnieść dodając w trakcie po łyżce gorącej wody. Wyrobione ciasto zawinąć w ścierkę i zostawić na godzinę żeby odpoczęło i zmiękło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (tak żeby było widać sęki stolnicy) starając się żeby ciasto(...)było w kształcie prostokątu. Jeden płat ciasta posmarować białkiem a następnie nałożyć farsz małą łyżeczką w odstępach ok. 3 cm. Na farsz położyć po kawałku liścia szałwii Ciasto z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta a następnie docisnąć palcami ciasto między nadzieniem żeby się skleiło. Radełkiem wyciąć kwadraty tak, żeby nadzienie było w środku. Zagotować wodę z solą, na wrzątek
Mama GotujeCiasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 części masy makowej. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód posmarowany masą i ponownie rozsmarować 1/3 masy. W taki sam sposób rozwałkować i ułożyć dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy (ja zagniotłam to ciasto(...)jest to konieczne - możecie upiec to ciasto oddzielnie i zjeść lub po prostu wyrzucić, chociaż ja nie jestem zwolenniczką wyrzucania jakiegokolwiek pożywienia). Używając małej szklanki lub kubka zaznaczyć okręgiem środek ciasta. Ostrym nożem naciąć ciasto na 16 równych części, zostawiając zaznaczony wcześniej środek. Biorąc w obie ręce po dwie, leżące obok siebie części ciasta, skręcić je dwukrotnie w przeciwne strony
chili & sugarBiszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl(...)ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut. Ciasto bakaliowe : Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy
Słodkości i nie tylkoBardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy(...)makowej: Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek
Tradycyjna Kuchniawaniliowy 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa: 1 kg sera 2 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 łyżki mąki kartoflanej 2 łyżki manny 8 żółtek i 8 białek WYKONANIE Ciasto: Wszystko składniku razem zagniatamy i dzielimy na 4 części. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Masa serowa: Margarynę, żółtka i cukier ucieramy. Dodajemy stopniowo ser, mąkę i mannę(...)ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i wiórki oraz ubitą pianę z białek- delikatnie mieszamy. Do foremek ścieramy na tarce po 1 kawałku ciasta. Wylewamy masę serową, ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach
słodki brateksól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy(...)tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca
Gotowanie...to proste !Składniki ciasta : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duża jajka(...)wymiarach 25/ 30 wylewamy większa część ciasta. Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy
Kulinarne Fantazje Marioli