stopniowo cukier, a następnie żółtka, Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Posypać kawą po wierzchu ciasta. 6 białek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...) ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Całość wlać na ciasto posypane kawą. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Ciasto po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia. Masa 250 g masła 1/2 szklanki
O kuchni z uczuciemmanną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta. Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni
Kulinarny karnet Christopherażółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy olej, mąkę, cynamon, sodę oraz kakao. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do utartego ciasta. Z białek ubijamy pianę, łączymy ją delikatnie z ciastem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut w formie o wymiarach
Zainspirowana w kuchnipianka: 4 białka 1 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić. Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto. Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać
Z Majeczką w kuchnicukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez(...)ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść
Smakołyki Berenikiblogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo(...)zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw). Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor. Ostudź dokładnie ciasto. PIANKA: Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier i cukier waniliowy, wciąż miksując na najwyższych obrotach. Wsyp powoli proszek budyniowy. Zmiksuj dobrze. Teraz cienką strużką wlej olej
Słodko-Słony Świat Ilonyminut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem(...)się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak. Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta podczas pieczenia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do żółtek dodać miód, gorącą(...)sztywno. Dodawać partiami białka do ciasta, delikatnie mieszać. Połowę ciasta przelać do foremki. Piec ok. 1 godz. 20 minut w temp.180 stopni C. Wyjąć baranka z formy i odstawić do ostygnięcia na noc. Formę umyć, natłuścić, wysypać mąką i napełnić ponownie resztą ciasta. Odkroić dół ostudzonego baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie
Weekendy w domu i ogrodziepół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkapół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkapierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka w dwóch osobnych ( po 3 białka do każdej miski). Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia(...)gładka i lśniąca. Bezę wykładamy na podpieczony spód i posypujemy połową płatków migdałowych (20 g). Ciasto pieczemy jeszcze przez 25 minut w tej samej temperaturze uważając, aby beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar
My simple kitchenciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik(...)ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 4 białka
Moje domowe kucharzeniesolą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :) Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm. Ciasto ułożyć na blaszkę(...)wysypać orzechy, rozsypać je po cieście zostawiając 5-6 cm marginesu. Na orzechach ułożyć jeżyny. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Ja piekłam w tortownicy, ponieważ zamiast w piekarniku, piekłam ciasto na grillu i tak było mi wygodniej. [Tortownicę (20-22 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Włożyć ciasto do tortownicy, ciasto powinno wystawać poza brzegi tortownicy
królestwo garówwiększych jabłek łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem. Nadzienie jabłkowe: Jabłka(...)lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemasła, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (jedna większa i dwie równe), do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy by kolor był jednolity. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder nadal(...)pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papaja