szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie(...)Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą lub smarujemy białkiem. 3/ Rozkładamy równomiernie owoce po cieście. 4/ Ubijamy pianę z białek, dodając przy końcu cukier i budyń 5/ Pokrywamy ciasto pianą i zapiekamy w 200 stopniach na termoobiegu ok 30min. 6/ Najlepiej smakuje świeżo upieczone
Kuchnia PROzdrowotnatych, które torty zazwyczaj "zamulają" Składniki na ciasto ciemne: 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta ciemnego : Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180 ° przez 35-40 minut na blaszce(...)orzechami: 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżki miodu Wykonanie ciasta z orzechami: Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 ° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm. Składniki
Mania Wypiekaniapieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka nie opadły od razu po zetknięciu z gęstym i ciężkim ciastem
Mango PapajaRozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut. Do miski dodaje resztę składników i rozpuszczone drożdże. Zagniatam wszystko dokładnie. Ciasto jest lekko klejące. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką(...)środek wzdłuż całego prostokąta nakładam farsz. Boki smaruję białkiem. Najpierw jeden z nich nakładam na pieczarki, a następnie drugi na zakładkę. Sklejam i lekko przyduszam całość. Smaruję ciasto z wierzchu białkiem i kroję po skosie na mniejsze kawałki. Układam wszystko na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniaśmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około(...)kwadratu. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut. Przygotować masę orzechową. Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem Piec w 180 stopniach
kolorowotorcikowomargaryny 25 dkg cukru 6 jajek 12 łyżek słodkiego mleka 2 łyżeczki kakao 1 cukier waniliowy 3/4 torebki małego proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 20 dkg kokosu 20 dkg cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Sposób wykonania : C iasto : Cukier, cukier waniliowy utrzyj(...)utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę , wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo ! Ciasto kokosowe : Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos, śmietanę , sok z cytryny i przesianą mąkę. Lekko wymieszaj wszystko razem. Połowę ciasta
Przepisy i porady kulinarnetwarogu 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy ( w proszku) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka cukru do piany z białek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę rozłożyć zagniecione ciasto, ponakłuwać widelcem. Wszystkie(...)być!). Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. godzinę ( przy brzegach ciasto zacznie się rumienić). 5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli, gdy piana już jest sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując
Pelusiowa Kuchniadobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny. Ciasto wyraźnie zgęstnieje. W MIĘDZYCZASIE BIAŁKA ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozgrzej gofrownicę. Delikatnie połącz ubite białka z ciastem. SMAŻ W GOFROWNICY do uzyskania złoto- brązowego koloru, podawaj z owocami, dżemem lub po prostu z cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolibakaliami 1 jajko PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło. Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi. Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto. Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła. Nacinamy powstałe koło(...)przeciwnych kierunkach - to znaczy w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :) Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty. Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni. Pozostawiamy ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra(...)mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty. Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy
Tagebuch po polskulśniąca. Wlać masło i wmieszać je w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość(...)długość blachy, na której będzie pieczone. Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce. Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować
Posadzone i zjedzonemąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka(...)pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
Czerwona PorzeczkaSernik : (klasyczny-prosty-delikatny) Produkty: Ciasto: -1,5 szklanki mąki krupczatki -0,5 szklanki cukru pudru -80g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko Masa: -1kg twarogu (półtłusty) -1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek(...)masę. Piec w 200C przez 40 minut. 4.Pianka: Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier. 5. Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut . Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzykąbakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 100 gram(...)gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Bajeczna Kuchniawykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka
Marta Gotuje