ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:28/932)

Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 445

puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz

Z butelką mleczka w tle
Ciasto słonecznikowe 323

225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy(...)biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym

Smakowy Raj
Budyniowiec śmietanowy z figami 178

200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno(...)biszkoptu, lekko nasączamy sokiem. Rozpuszczamy 2 galaretki (w 650ml wrzątku), studzimy. Figi (wystarczy 5 sztuk) kroimy w plasterki i układamy na biszkopcie. Gdy galaretki skrzepną, wykładamy je na figi. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja kroiłam… już po godzinie.   Mimo, że budyniowiec śmietanowy z figami jest trochę skomplikowany, warto poświęcić czas i pracę, aby przygotować to  niebanalne ciasto

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto piernikowe na białkach 175

dużą ilością kakao jest bardzo proste, ponieważ nie potrzeba miksera, nie potrzeba ubijać białek, nie potrzeba dużo czasu ... Gdy jednak chcemy zrobić to ciasto spontanicznie, natychmiast, a białka akurat siedzą w lodówce, włóżmy miseczkę z białkami do naczynia z gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe.    Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła

Posadzone i zjedzone
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 165

rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa(...)proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno tortownicy o średnicy

Kubki smaku
Szwedzkie bułki na śniadanie 100

mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu. Pieczenie chleba Domowe pieczywo zawsze można dopasować do swoich upodobań smakowych. Jak wspomniałam wyżej wybór mąki to jedna taka możliwość

codojedzenia
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 107

zimnego masła Ciasto drożdżowe: Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie zrób krem: Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj(...)wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem. Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w 180°C. Jako

Poezja smaku
Dlaczego ser to ważny składnik pizzy? 111

zawiera najczęściej tylko sos pomidorowy oraz przykładowo: ser mozzarella, ser pleśniowy błękitny, ser pecorino, gorgonzolę lub inny rodzaj sera. – Ser jest także istotny z punktu dietetycznego. Zestawienie węglowodanów z ciasta, białka z wędlin oraz tłuszczu z sera to optymalne połączenie, które naprawdę pozytywnie wpływa na uczucie sytości oraz nastrój. Dodatek smakowitych warzyw jeszcze bardziej urozmaica to danie – informuje

sierotka maRysia w kuchni
12 potraw wigilijnych 31654

płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia

Tradycyjna Kuchnia
Biszkoptowo kokosowe naleśniki 166

wyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek

wesoła kuchnia
PLACKI Z DYNIĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM 213

szklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę. Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowy omlet biszkoptowy z dżemem figowym i orzechami włoskimi 309

Olej kokosowy do smażenia   Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Proste bezy 262

przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie barwnik spożywczy Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją. Ubijamy białka

Ciastkozercy
BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ 511

krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek * galaretka brzoskwiniowa – 2 op * brzoskwinie w syropie – 1 puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao

Ostra na Słodko
Torcik śmietanowo-truskawkowy 164

serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej

Wanilia i Kardamon
Klasyczny murzynek 160

rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie

Wielki apetyt
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE! 160

siemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy do nagrzanego pieca (koniecznie!), i pieczemy około

SMYKWKUCHNI
Kwitnący tulipan 167

Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białekCiasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik na białkach 293

około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje
Kotlety sojowe w serowym cieście 189

drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
orzechowe BISZKOPCIKI 169

solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą,  pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami

Luźna Kuchnia
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 349

galaretki  ametystowe + 750 ml wody   Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.  Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając

Takie tam pichcenie