łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 g startej czekolady do posypania Najpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy
Świat Ciastapieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa - 1 kostka masła - 3 jajka - 100 g cukru - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki kakao - 1/2 kieliszka spirytusu - wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto : białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając oraz obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy
Zainspirowana w kuchniKakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut. MASA Zagotować 2 szkl. mleka
Kuchnia Danusiszklanki Lemon Curd Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku - łyżeczką układamy Lemon Curd Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut Możemy maznąć białkiem ciasto aby ładnie się błyszczało. Po upieczeniu wyjmujemy i dekorujemy wedle uznania. Życzę smacznego
dlaSmaQcytryna 3 łyżeczki żelatyny 40 dag sera białego zmielonego 1/2 laski wanilii Dekoracja: 1 galaretka cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem
Wanilia i Kardamonnastępnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie połączyć z resztą ciasta. Gotowe ciasto wlać do formy
Konrad Gotujecukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy
Słodkie Przyjemnościmiękką margarynę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 0,5 cm) usiłując utrzymać prostokątny kształt. Podsypujemy mąką jeśli się klei. Następnie smarujemy 2/3 powierzchni drugą kostką miękkiej margaryny. Teraz czas na zabawę. Składamy ciasto jak kartkę papieru(...)ogniu, uważając by się nie przypalił. Wyłączyć i dodać resztę składników, poza białkami. Wymieszać na jednolitą masę i zostawić do ostygnięcia. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować na do grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale
Karczma Honoriettycynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu. oraz 1 białko z łyżką mleka(...)cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę. Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze
Czerwień i błękitNarodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka* proszek(...)ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną).Piec około 40-45 minut.Polewa:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać
Kraina Miodem Płynącałyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić(...)masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi perełkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusikruszymy na małe kawałeczki. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ZIMNEGO budyniu, następnie dodajemy chałwę i miksujemy jakieś 2 minuty do rozpuszczenia się chałwy. CIASTO Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto, pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwykładamy blachę, drugą umieszczamy w lodówce dla schłodzenia. Owoce ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki i odsączamy z nadmiaru soków. Następnie wykładamy je na blachę z ciastem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną - tak przygotowaną piankę, wykładamy na owoce. Na całość ścieramy wyjęte z lodówki ciasto (stroną
Życie zamknięte w smakuserka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki
Wanilia i Kardamonminut. Ciasto serowe : Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek. Ciasto wlac do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C do ok. 45 minut. Masa smietankowa: Masło utrzec z cukrem. ( należy pamiętac
Słodkości i nie tylko