ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:19/932)

Tort z bitą śmietaną i owocami 725

cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku

Wypieki Rene
Tort tiramisu 152

żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy

Wypieki Rene
Biszkoptowe ciasto z jogurtową pianką i owocami 163

robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której osobiście nie używam bo nie lubię jej zapachu :) Galaretki na wierzch robimy wg przepisu na opakowaniu. Pieczemy ciasto , białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy

Wypieki Rene
Ciasto z bananem 759

lyzeczki proszku do pieczenia 6 lyzek kakao Masa budyniowa: budyń waniliowy 500 ml mleka 100 g cukru pudru 300 g masla 4 lyzki rumu Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna piane. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym zoltku. Następnie wlewamy ze 125 ml wody i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia i wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Placuszki z ricotty 138

Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie złociste placuszki (do zarumienienia z jednej

psgotujemy
Wuzetka 147

łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka  * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować do spienienia się. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Kolejne dodawać(...)momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść"). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut. Ciasto po upływie czasu

CookYourself
Owocowa pianka 453

truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 %  2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej    Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Otręby, miód, jabłka i serek czyli kakaowe babeczki bez tłuszczu. 104

wrzucamy do malaksera i miksujemy aby były drobniejsze. Dodajemy sodę, przyprawę  i mieszamy z mokrymi składnikami.  Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do ciasta. Białka ze solą ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy aby cukier utrwalił  pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie

Dieta moja pasja
Szparagi w cieście biszkoptowym. 224

pieprz ,cukier Szparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie . Szparagi gotować we wrzącej  wodzie z solą i cukrem do miękkości. Ciasto. Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując  mąkę ,sól i gałkę muszkatołową wg smaku . Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec

Kulinarny karnet Christophera
Piernik z kremem śmietankowym 351

formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut

Kuchnia Danusi
Sernik czekoladowo-waniliowy 119

sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy(...)ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Całość mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy. Brawo, ciasto już też za nami! Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy na nią połowę ciasta czekoladowego. Dokładnie je rozprowadzamy. Następnie ostrożnie przelewamy masę serową

Proste-przepisy.pl
Łatwe ciasto drożdżowe z dynią 323

mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy wierzch ciasta białkiem, posypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem

Gotowanie moimi oczami
Ciasto jagodowo-waniliowe 141

łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 g startej czekolady do posypania Najpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy

Świat Ciasta
Czekoladowe ciasto 383

pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa - 1 kostka masła - 3 jajka - 100 g cukru - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki kakao - 1/2 kieliszka spirytusu - wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto : białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając oraz obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
METROWIEC 3531

Kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut. MASA  Zagotować 2 szkl. mleka

Kuchnia Danusi
Ciasteczka francuskie z Lemon Curd 225

szklanki Lemon Curd Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku - łyżeczką układamy Lemon Curd Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut Możemy maznąć białkiem ciasto aby ładnie się błyszczało. Po upieczeniu wyjmujemy i dekorujemy wedle uznania. Życzę smacznego

dlaSmaQ
Kołacz serowo-ryżowy z owocami 197

cytryna 3 łyżeczki żelatyny 40 dag sera białego zmielonego 1/2 laski wanilii Dekoracja: 1 galaretka cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe 176

następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie połączyć z resztą ciasta. Gotowe ciasto wlać do formy

Konrad Gotuje
Marmurkowa baba z białek 136

cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy

Słodkie Przyjemności