pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl
słodki bratekdrożdży Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce. Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Z placków możemy zrobić piramidę
Tradycyjna KuchniaNastępnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia
pieprzny smaczekróżowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel(...)kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy
W kuchennym oknie Ewyzsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych
Kuchenne zapiski Edytychata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i wszystko(...)razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta
O kuchni z uczuciemłyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę(...)nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy
Poezja smakuwilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa(...)wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym
CookYourselfDrożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół(...)Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony. Odkładałam
potrawyregionalneczekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie. Składniki : Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek(...)porcja przygotowana wg tego przepisu 3 szklanki mleka 1 op budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 op (250g) miękkiego masła Wykonanie : Ciasto: Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej . Przesiać do masy wszystkie suche składniki i delikatnie połączyć wszystko łyżką. Masę rozlać cienką warstwą
Malinowa Kawiarenkakremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką(...)piec na złoto około 25-30 minut. Kruche z bezą: Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto 0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone(...)powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy
kgwjanczewomałe ) 12 średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½ szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę smarujemy margarynę, przesypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem(...)Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Nadmiar z jabłek odciskamy w rękach ( oczywiście wypijamy J ). Do odciśniętych jabłek dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ½ szklanki pudru cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. Wykładamy na jabłka. Ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczach na pianę. Pieczemy
Smaki Ewyszklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kisiel malinowy 2 szklanki agrestu PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną(...)owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód foremki i boki. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i przekrawamy na połówki. Przygotowany agrest rozkładamy na cieście. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy całość, aż powstanie jednolita różowa piana. Pianę przekładamy na agrest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDoprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze
My Culinary Art