ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:6/932)

Tarta cytrynowa z bezą 193

z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej,bo nigdzie mi nie przywiera,po rozwałkowaniu ściągamy górną folię) wykładamy ciasto na formę do tarty(...)jasny krem,następnie dodajemy  śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy

Swojskie jedzonko
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 261

kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone 200 g chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier(...)waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia Ciasto Białka ubijamy z solą na sztywno. Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać tym razem delikatnie łyżką. Ciasto

Mieszam w Garnku
makowy wianuszek z białek 173

część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Smakosz wg Siostry Anastazji 189

kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu(...)kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek Ciasto ciemne Ubić

Pychotkaaa
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 243

palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka - brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką

Smakołyki Bereniki
Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście 171

sól, rozmącone w mleku żółtka i za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Im sztywniejszą pianę uda Wam się ubić, tym bardziej puszyste będą placki. Dlatego bardzo przydaje się w tym wypadku mocny mikser. Jabłka(...)posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 154

sól, rozmącone w mleku żółtka i wyrobić trzepaczką lub mikserem gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać(...)posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Benuś 309

Składniki na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła(...)śmietany Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, ostrożnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet (sok z cytryny). Blachę

Domowa cukiernia Ewy
cygańska droga 226

lodówki. Po całkowitym stężeniu pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm. Czerwoną galaretkę również rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, ale ta będzie od razu wylewana na ciasto. Białka przeznaczone do ciasta oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, mak, mąkę, kakao i proszek(...)pieczenia, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. (W tym przepisie masę dzielono na dwie części i pieczono w dwóch osobnych blaszkach, ja zrobiłam po swojemu, jak w mazurku cygańskim , polecam ten sposób). Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie

6niebo
Szarlotka kukurydziana z bezą 221

jabłek,  *1/2 szklanki cukru cynamonowego, 2 łyżki zwykłego cukru,  2 białka. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi.  Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka.  Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście.  Piec około

Z miłości do słodkości
Sernik z rosą 331

szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe 2 całe jaja 4 żółtka Kruche ciasto : 2 szkl. mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie : Składniki(...)kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową wylać na ciasto . Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni. Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka

Garnkowe fanaberie
Ciasto Gargamel 448

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam(...)białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Fit babka śliwkowa 139

śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam(...)pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa   4 łyżki masła  ( dobrej jakości bez dodatku soli)  5 łyżek ksylitolu  3 łyżki kakao  Wykonanie  Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło

Mój Smak
Biszkopt z Advocatem 192

masy krówkowej o smaku advocata 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki advocata bita śmietana: 500 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy(...)białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu. bita śmietana: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Biszkopt przekładamy masą advocatową. Na wierzchu układamy

Bon appetit mon amie
Kostka czekoladowo- kokosowa 170

wiórków kokosowych 1 łyża mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3/4 szklanki wody 100 g masła polewa: 120 g czekolady 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa:   Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło

Bon appetit mon amie
Ciasto ze słonecznikiem 4730

słonecznika 150 g masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. słonecznik: Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie

Bon appetit mon amie
Mazurek z polewą czekoladową 132

ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Brzegi odciąć i utworzyć z nich wałek długości sumy boków ciasta. Białkiem posmarować brzegi ciasta, ułożyć wałek, lekko dociskając. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nie popękało, najlepiej jest je zsunąć na blachę lub przenieść

królestwo garów
Świąteczne propozycje potraw 170

mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona  w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik

Proste Potrawy