przepis pochodzi z mojego starego , mocno już wysłużonego kajecika . Składniki : Ciasto kruche : 1 szklanka mąki 80 g masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 250g serka homogenizowanego 250g twarogu (niemielonego - u mnie kostka ) 100 g kwaśnej śmietany 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 3/4 szklanki cukru 1 op budyniu śmietankowego 1 łyżeczka(...) umieścić w misce i dokładnie zmiksować aż składniki się połączą . U mnie z twarogu pozostały w masie grudki , których zupełnie się nie wyczuwa w już upieczonym cieście. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczonym spodzie ułożyć ok 3/4 jabłek , zalać masą serową i wyłożyć pozostałe jabłka. Piec
Malinowa Kawiarenkachwilę, dodajemy margarynę i zagniatamy 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40-45 cm. Teraz używamy składników na nadzienie: ciasto smarujemy 3 łyżkami margaryny, pozostawiając 1 wolny(...)odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i trzymamy jeszcze przez 10 minut. 6. Ciasto wyciągamy z piekarnika
My Culinary Artnastępnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy(...)cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej
Domowy Smak Jedzeniamasę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których robimy uchwyty do koszyczków. Do wyklejonych babeczek łyżeczką nakładamy masę serową(...)Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min. w temperaturze 170-180 st. C. Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę
Domowy Smak Jedzeniabiałek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat(...)kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita. Przekładać kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i kolejny blat
Pyry na Gazszczypta soli na masę makową: 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Mak sparzyć(...)zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem(...)ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie
Luźna Kuchniaproszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto
Apetyczna babeczkaciasta. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Ciasto musi lekko urosnąć i się podpiec na złoty kolor. Jak już ciasto jest podpieczone to zostawić do całkowitego ostudzenia. Masa białkowa – białka ubić na sztywną pianę, do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Następnie(...)powoli wsypywać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Ostatnim składnikiem jest olej, wlać go do masy wolnym strumieniem. Wymieszać do połączenia się z masą. Masę białkową wyłożyć na zimne podpieczone ciasto, i rozłożyć gęsto maliny, otworami do góry. Lekko je wcisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec kolejne 30-40 minut
Kuchnia Pokoleńbrzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami) Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwini 3 galaretki brzoskwiniowe 1 litr gorącej wody Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie
Trzeci talerzPogoda za oknem nas nie rozpieszcza,jest zimno i szaro. Postanowiłam,że ten długi weekend umili Nam ciasto,które każdy zna i lubi.Sam wygląd sprawia,że z przyjemnością sięgamy po kawałek. Składniki: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki 1,5 szklanki cukru( dałam 1 szklankę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) Masa: 50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części: do pierwszej dodajemy 4 żółtka
Niespełnione zdolności kulinarnePostanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej 6 białek z jaj kurzych(...)całkowicie sztywna a cukier rozpuszczony. Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne
karmelowysztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: rozwałkowaną większą część ciasta połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia). Smacznego! - See more(...)sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: rozwałkowaną większą część ciasta połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia). Smacznego! - See more
bistro mamaworeczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub skubiemy 1 część ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem(...)dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na ok. godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię