ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:16/932)

Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 375

Wielkość formy :   20 cm x 30 cm Na ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 margaryna (250 g )   5 żółtek 2 łyżki gęstej   śmietany Na piankę: 5 białek szczypta soli 1 op. kisielu cytrynowego 2 łyżki soku(...)pieczenia i podpiec . W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieścieBiałka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 271

Wielkość formy :   20 cm x 30 cm Na ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 margaryna (250 g ) 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany  Na piankę: 5 białek szczypta soli 1 op. kisielu wiśniowego  2 łyżki soku(...)papierem do pieczenia i podpiec . W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec 216

nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około

Kolizje Smaków
Biszkopciki serowo-jagodowe 200

jagodowy: 500 gramów serka waniliowego sernikowego (w wiaderku) 200 gramów jagód (odłożyć kilka do przybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk

Szczęśliwa kuchnia
Żytnie gofry z owocami 138

jajko  troszkę cynamonu  owoce, ja zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ewentualnie smarujemy lekko oliwą z oliwek) na gotowego gofra wykładamy pokrojone w kostkę owoce SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Biszkopciki serowo-jagodowe 202

jagodowy: 500 gramów serka waniliowego sernikowego (w wiaderku) 200 gramów jagód (odłożyć kilka do przybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 210

masłem. Przygotowujemy ciasto. Składniki na jasną masę dokładnie ze sobą mieszamy. Nakładamy do woreczka cukierniczego z wąską końcówką i na papierze do pieczenia (o wielkości blaszki) wyciskamy kropeczki. Wystarczy, że zrobimy to na połowie papieru ale masy jest wystarczająco dużo. Tak ozdobiony papier wkładamy do lodówki lub zamrażarki ( jeśli zmieścicie;)). Jajka na ciemną masę rozdzielamy. Białka ubijamy(...)powtarzamy tą czynność. Ozdobiony papier układamy na blaszce do pieczenia i wykładamy na niego ciemną masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek. Jeszcze raz przewracamy

Mienta blog
Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką 213

blachę z piekarnika, wym. 37x43) -ok. 1 kg umytych i wydrylowanych wiśni -4,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez(...)kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią

KasiekGotuje
ciasto oczy carycy 1212

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto z białek: 220 g cukru 200 g mąki ziemniaczanej 6 białek 70 ml oleju 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy, a następnie powoli wlewamy olej oraz ocet(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przy pomocy łyżki naprzemiennie ciasto kakaowe i ciasto z białek. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-50 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowo kokosowe z żurawiną 3202

kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.   Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki(...)łyżki cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówki Polewa  100 g białej czekolady 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos

Ala piecze i gotuje
Pleśniak z babcinego zeszytu 208

Zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części (jeśli nie używasz galaretki) w proporcji 60% i 40%. Do mniejszej dodaj kakao, zagnieć.  W przypadku, gdy zdecydujesz się na trzy warstwy, podziel ciasto na trzy równe części: 1. Zostaw białą część. 2. Do drugiej dodaj kakao, zagnieć.  3. Do trzeciej dodaj galaretkę, zagnieć.  Wszystkie części ciasta zawiń(...)pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto.  Pleśniak z trzech warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3. Na dżem zetrzyj następnie czerwone ciasto.  4. Ułóż na nim orzechy (jeśli ich używasz). 5. Kolejną warstwą będzie piana z białek.  6. Na pianę zetrzyj następnie ciemne

Garniec Magalie
Kruche ciasto z pianką i malinami 168

wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową:   5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam zwykły cukier ponieważ też wychodzi(...)ciasta lekko wyrównując na koniec i przyklepując nieco ciasto, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut. Następnie studzimy ciasto Białka ubijamy na sztywno i cały czas miksując na najwyższych obrotach dodajemy powoli i po kolei ostrożnie: cukier i cukier waniliowy, budyń, oraz lejemy stróżką olej do uzyskania jedwabnej

W Moim Magicznym Domu
Murzynek z kokosową kołderką 429

utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami(...)wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp. ok. 190 st. C. Wiórki muszą się ładnie zrumienić. Po wyłączeniu piekrnika zostawić w nim jeszcze przez chwilę ciasto. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Szarlotka z kardamonem 185

wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić mieszając przez 5-10 minut (czas zależy od jabłek, jakie mamy), żeby zmiękły, ale nie rozpadły się!  8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta(...)podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jest pyszne świeże, ale na drugi dzień

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji. 19374

masła 2 żółtka 1,5 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki Orzech Polewa : 3 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki śmietanki 12 %  Blaszka tradycyjna   Wykonanie ciasta ciemnego : Białka ubić z cukrem na puch , ciągle mieszając dodawać(...)jednym żółtku, następnie powoli dodawać truskawellę w czekoladzie,  mąkę z proszkiem i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i zimne ciasto przeciąć na pół. Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem na puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem

Sama słodycz i szczypta chili