ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:23/932)

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 211

jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki(...)masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę. 2. CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka

Wanilia i Kardamon
Ciasto"Pijany kokos" 1876

przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego  Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania:   CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie(...)miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.      PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem. MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną

Wanilia i Kardamon
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 191

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu

Zrób to smacznie
Jamajka 130

ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych wraz z cukrem białek(...)proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy ze sobą. Ubijając masę białkowo-żółtkową na najniższych obrotach miksera dosypujemy stopniowo mąkę z dodatkami. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (moja o wymiarach ok. 23x26 cm - po złożeniu ciasto wystawało ponad formę) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego

MyCookBook.pl
Kostka limonkowa 212

szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem(...)proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c. KREM: Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy

Wanilia i Kardamon
pychotka, pani Walewska :-) 193

potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki.  Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek(...)porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.   Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 372

kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem(...)pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej

Wanilia i Kardamon
Wiśniowa bajka 1110

cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem(...)kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt . Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem

Wanilia i Kardamon
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 173

zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo: 1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców) 1 łyżeczka żelatyny Owoce np. borówki, maliny lub inne 1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około(...)minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie

Smakowy Raj
Ryba w cieście piwnym 244

maksymalnie 3/4 szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy do tego ubita pianę z białka. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki, może być nawet troszeczkę gęstsze. Filety osuszamy papierowym ręcznikiem (chusteczką) aby wciągnąć nadmiar wody, jak tego nie zrobimy to ciasto będzie odpadać. Oprószamy

sierotka maRysia w kuchni
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 476

litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao(...)proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać, Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z pianką 237

śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTOBiałka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ:  Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA:  Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić

Wanilia i Kardamon
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 187

borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę, lekko zamieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem(...)przesiać przez sitko i wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć

Przepisy i porady kulinarne