sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: rozwałkowaną większą część ciasta połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia). Smacznego! - See more(...)sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: rozwałkowaną większą część ciasta połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia). Smacznego! - See more
bistro mamaworeczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub skubiemy 1 część ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem(...)dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na ok. godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopak cukier -1 szkl jajka -4 szt woda -5 łyżek olej -9 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka mąka -1,5 szkl tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem, oraz cukier waniliowy. Białka ubić(...)sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Rabarbar obrać, opłukać, osączyć pokroić na kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru. Truskawki umyć, obrać z szypułek, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście do połowy. Resztę ciasta wyłożyć rabarbarem, włożyć ciasto do piekarnika, piec w 160 stop. przez 45 minut. (function
Kuchnia Danusizrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje
Kolizje Smakówpolewę: 100 g czekolady gorzkiej 120 ml kwaśnej śmietany 18% 2 szczypty chili (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, 100 g cukru i kwaśną śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać resztę(...)czas ubijając. Potem dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać mąkę na zmianę z wodą. Całość dokładnie połączyć z ostudzoną czekoladową masą i ubitymi białkami. Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 24 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, bułką tartą, wiórkami kokosowymi (do wyboru). Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, ale jednak
gutfutprzygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą(...)stwarzać problem podczas wyciąganiu babki z formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :) Składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich siekanych 100 g orzechów włoskich zmielonych 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę kremową(...)soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą) 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 200 g miękkiego masła Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubić mikserem na sztywno (fot.1) . Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę o wymiarach
Świat Ciastaposypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach
Słodkie Przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte(...)ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z jabłek sok, który się wytworzył, a jabłka układamy na cieście. Białka miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy budyń. Miksujemy jeszcze przez chwilę
Czary - gary w kuchniDokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go tak, aby jeden bok był dwa razy dłuższy od drugiego (u mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy bułeczki pozostałym po cieście białkiem. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem
Poezja smakudeserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Wrzucamy do rondelka(...)zgęstnieje. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia wałkujemy ze schłodzonego ciasta okrąg o średnicy ok. 30-32 cm (nie musi mieć równych brzegów). Przekładamy na blachę. Rozkładamy na środku ciasta rabarbar zostawiając duże, kilku centymetrowe brzegi. Brzegi zawijamy do środka, tak aby częściowo nakryły owoce. Smarujemy je białkiem. Ciasto posypujemy migdałami i kruszonym cukrem kandyzowanym (lub perlistym). Wstawiamy
Poezja smakurondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wykonanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. Piec
Mania Wypiekaniałyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy(...)skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę
Gotowanie i blogowaniemogą się rozpaść. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na sam spód zetrzeć większy kawałek ciasta, następnie wyłożyć uduszone jabłka, a na sam wierzch zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta. Zimne białka (z 6 jajek) ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć(...)Jabłecznik piec około 45-55 minut. Białka przed ubiciem na sztywną pianę Warstwy od spodu: starte ciasto, duszone jabłka i ponownie starte kruche ciasto Dekorowanie pianą z białek Pomysł na przepis kotlet.tv
UgotowaćnewTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym nasączyć ciasto Pijak? Jak sama nazwa wskazuje, ciasto Pijak powinno zawierać w sobie sporo procentów. W tym wypadku należy nasączyć ciasto alkoholem. Mimo, że w cieście jest go dużo, w pierwszym kęsie alkohol nie jest bardzo wyczuwalny, bo bardzo dobrze równoważą go pozostałe składniki. Dopiero(...)ciasto Pijak? Ten rodzaj ciasta dobrze znosi przechowywanie i nie obsycha, jednak ze względu na masę budyniową, nie może być zamrażany ani przechowywany w lodówce dłużej niż 4-5 dni. Najlepszym rozwiązaniem będzie zabezpieczenie ciasta w szczelnie zamykanym pojemniku, dzięki czemu wytrzyma dłużej oraz nie wchłonie zapachów innych produktów z lodówki. Ciasto pijak Przepis na ciasto Pijak Składniki na ciasto
okolicepalnika.plskładników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 2 białka 4 łyżki cukru 1/2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki: dżem(...)koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki wysmarować tłuszczem, obsypać niewielką ilością kakaa (tak by pokryć ścianki), wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami
kuchcikowniaTakie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 kubeczek(...) i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Na koniec
Ladylaura.