ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:51/932)

Niebo w gębie - sernik z brzoskwiniami :) 173

jajka 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 1 lub 2 puszki brzoskwiń (ja daje 1 i jest ok) Składniki masa bezowa 5 białek z jajek do ciasta 1 szklanka cukru lub cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Margarynę siekamy i mieszamy z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie(...)porządki albo usiąść sobie przy dobrej kawie i włączyć tv bo musimy poczekać aż dobrze zamrozi się 1/3 ciasta w zamrażalce. Jak 1/3 ciasta w zamrażalce będzie już dobrze zamrożona przystępujemy do dalszych działań. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni. Białka z jajek wyciągamy z lodówki dodajemy szczyptę soli i dokładnie ubijamy na sztywno. Jak białka będą

Piekielna Kuchnia Pati
Cow Pie (krowi placek) 198

masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości(...)dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem, kładziemy krążki z ciasta, smarujemy żółtkiem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe

My Culinary Art
Biało - czarne z owocami. 257

jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temp.180-170 stop. około

Kulinarny karnet Christophera
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 153

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI   Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.     8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki:   100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego(...)ubitej piany z białek. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik królewski 159

zmiksować z cukrem i  masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej. Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie

Cakes By Kejt
Makaroniki migdałowe z czekoladą 150

moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej(...)całkiem nieźle się dogadujemy choć przez dłuższy czas nawet nie mieliśmy żadnych wspólnych tematów – jakoś był dla mnie taki obcy No więc zacząłem tradycyjnie od przygotowania ciasta czyli ubiłem białka ze szczyptą soli – pierwszy etap mój kolega mikser zaczął wolno ale później się rozkręcił i wskoczył na wysokie obroty Następnie dodałem po trochu cukier puder, później

Kuchenne Wariacje
Makowiec tradycyjny 204

Składniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa: 50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki 1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo: 2 białka   margaryna do smarowania lukier To jest(...)wysmarować margaryną i zrobić po środku (równolegle do boku o długości 40 cm) zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt - o rozmiarze trochę mniejszym od wielkości arkusza papieru do pieczenia. Ciasto posmarować białkiem i rozłożyć na nim równomiernie po połowie masy (fot.1) . Zwinąć w rulon, taka by złączenie wyszło

Świat Ciasta
Niedzielna szarlotka 205

pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką.  W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotka Składniki na tortownicę 24cm.: 2 szkl. mąki tortowej; 3/4 szkl. cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki kakao, ja wymieszałam kakao z czekoladą w proszku; 200 g zimnego masła lub margaryny; 3 żółtka; Nadzienie: 3 białka; 1/4 szkl. cukru(...)ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Studzimy po wyciągnięciu z piekarnika. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek

Miksturownik
Orzechowa kokosanka z jabłkami 208

krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)koniec dodać zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni. Ciasto kokosowe: 8 białek; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g wiórków kokosowych; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ

In my kitchen
Pleśniak / Skubaniec 413

białka zostawić) 1,5 kostki Kasi 4 łyżki cukru Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, do jednej dołożyć 2 łyżki kakao, zamrozić, drugą jasną też zamrozić, a trzecią rozłożyć na blaszkę. Na ciasto ułożyć owoce, dżem lub powidła, zetrzeć na nie ciemną kulkę ciasta. Ubić pozostałe białka z jedną szklanką cukru, ułożyć na ciemnej warstwie(...)ścieramy ostatnią część ciasta i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 °C   na 40-45 min. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Placek z makiem i masą orzechową 1198

mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;  Ciasto makowe: Mak sparzyć, wystudzić i zmielić (2 razy w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do czasu, aż będą puszyste i jasne. Dodać zmielony mak, proszek do pieczenia i olejek, wymieszać. Białka(...)ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Ciasto biszkoptowe: Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier

In my kitchen
Skubaniec Patrycji z jabłkami 162

łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli do ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej części ciasta odłożyć nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w kosteczkę(...)posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście.   Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem ponieważ każdy piekarnik nieco inaczej piecze. Blaszka do pieczenia 38x25

W garach u Gosi
Makowiec zawijany 146

posmarowania ciasta z wierzchu opakowanie masy makowej (ok. 900g)  Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić(...)ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem

W kuchni bez szafek
ciasto 3 w 1 151

Przesiać mąkę i połączyć z powstałą masą Białka ubic na sztywno ,dodać tartar i nadal ubijać stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijać na sztywno. 1/3 ubitych białek połączyc z ciastem i dobrze wymieszać do polączenia składników.Następnie dodac reszte ubitych białek i delikatnie wymieszac do połączenia z masa ciasta. Podzielić ciasto na pół. Jedna część

w mojej kuchni
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 440

cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia.  Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia oraz suszony imbir(...)osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę.  Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Czekoladowy ganache: Czekoladę z masłem, miodem i śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna

Garniec Magalie