ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:63/932)

Tort orzechowo czekoladowy 106

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych,   krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan fix, 130 g cukru(...)minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie 200 g orzechów zetrzeć/zmielić a 100 g posiekać. Ubić białka dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy

królestwo garów
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 219

ciasto, powstało z połączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka(...)żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem .  6. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do wcześniej przyszykowanej masy i mieszamy łyżką do połączenia białek z ciastem.   Pieczenie: Ciasto wlewamy do formy o wymiarach ok. 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie: góra-dół

Malowane smakiem
Ciasto ze śliwkami i polewą cynamonowo–śmietanową 189

Kruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe.  Ciasto: 4 szklanki mąki 5 żółtek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Polewa śmietanowo – cynamonowa: 2 jajka(...)szkl śmietany 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Dodatkowo: śliwki Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort orzechowy. 395

łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone

Miksturownik
Cycki Murzynki 3642

jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka - 4 szt budyń śmietankowy(...)cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec

Kuchnia Danusi
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 191

Składniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną(...)soli dodając cukier. Gdy białka będą sztywne wlać margarynę i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.  Piec 30 minut w 180 stopniach. Jedną szklankę mleka podgrzać, w między czasie rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić

Pychotkaaa
Słodka "pornografia" czyli ciasto Cycki... Miksturownika :) 3300

Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki(...)łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut

Miksturownik
MURZYNEK 463

Smaczne puszyste i wilgotne ciasto, które zawsze się udaje. składniki 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Wykonanie Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody(...)gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy (polewa). Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C  gorące ciasto polać polewą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pavlova z truskawkami 536

Dzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makowo-bakaliowe na białkach 168

dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze

Mix smaku
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 374

nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.  Greckie ciasto orzechowe Karithopita na podstawie przepisu z MyGreekDish , proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużo na 1 blachę 36 x 25 cm czas przygotowania: 1 godz(...)pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza.  Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z białek 1500

Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo  jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze(...)tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g. wiórek kokosowych 2 - 3 łyżeczki kakao Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru. Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części

charlotte gotuje
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 191

średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę barwnika czerwonego).  Blaszkę o wymiarach(...)wykładamy pergaminem.  Za pomocą szprycy z małą tylką na papierze do pieczenia "malujemy" niewielkie serduszka. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym

Słodka Strona
Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 233

więc ciasto wyszło w sam raz. Ciasto świetne, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto proste, mało czasochłonne. Polecam, bo warto wypróbować :-). Blaszka 23x33 cm. Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru trzcinowego 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki wody 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Składniki(...)dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka dajemy do przestudzonej masy. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw "suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na dwa blaty. We wrzątku rozpuszczamy

kruche babeczki
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 246

bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne.Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa,odlozyc.Wypestkowac sliwki,pokroic na polowki.Na duzej patelni(...)przedluzac podgrzewania ,bo sliwki sie rozleca) dolozyc maslo i wrzucic ugotowane wczesniej leniwe pierogi.Wszystko razem mieszajac podgrzac.Posypac cynamonem.Jak ktos lubi mozna i bulka tarta.Zycze smacznego!Uwagi:Nie pomijajcie ubicia bialek!To gwarancja ,ze Wasze leniwe beda pulchne i naprawde bardzo delikatne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kakaowe ciasto z kremem malinowym 149

ponad rok temu, bo po prostu mi się znudziło (robiłam je wtedy minimum raz w tygodniu), mojej mamie też smakowało, nie wiem jak mogłam o nim zapomnieć! ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek serka chudego, białego Emilka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii lub innej substancji(...)wrzątku stewia wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze stewią na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut  (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość