ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:161/234)

Kokosowo-migdałowe pralinki 178

Uwielbiam ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy i suszone owoce, które utarte w blenderze i uformowane w małe słodkie pulpeciki stanowią atrakcyjną przekąskę –pyszną i zdrową. Tym razem postanowiłam uruchomić domową produkcję pralinek przypominających słynne Rafaello. Słodka kokosowo-migdałowa masa

Roślinna - blog wegański
Sernik wiedeński bezglutenowy 345

cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego twarogu - 500g serka mascarpone - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka esencji migdałowej

mojewypiekiinietylko
Tiramisu w wersji letniej z owocami 170

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym

Smakowity Blog Kulinarny
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 211

Zaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko

Walijskie Pichcenie
Moja teoria względności z chałką w tle 157

ciągle muszę wybierać jej wersje. Prawie wszyscy lubimy  rodzynki, świetnie do tego delikatnego wypieku pasują, prawda? Jednak nie zawsze ich używam, ponieważ mój Młodszy wydłubuje je z każdego ciasta. Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie i Starszego chałka jest wystarczająco słodka, Mąż i  Młodszy ciągle postulują dorzucanie dodatkowej ilości cukru. Wszystkim naraz(...)cukier waniliowy - szczypta soli - 20 g świeżych drożdży - 280 ml letniego mleka - 70 g stopionego masła - 2 jajka - garść rodzynek (lub nie) - łyżka cukru kryształu grubego - łyżka płatków migdałowych Zaczynam od stopienia odmierzonej ilości masła i lekkiego zagrzania mleka. Kiedy troszkę stygną, do niewielkiej miseczki kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i odrobinę mleka, rozcieram grzbietem łyżeczki do uzyskania pasty

I tu będę miała takie te
Ciastka zbożowe 151

Obiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Brak tytułu 175

Przyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Strucla z Makiem 242

masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość w dołku(...)wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam

Blondynka Gotuje
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6907

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa   1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić na plastry. 4. Do serka mascarpone dodać

Mała Cukierenka
Ryżowe placuszki śniadaniowe 169

ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego -  do smażenia Dodatkowo: świeże owoce miód  Wykonanie: Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia(...)budyniowy - wymieszać. Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych. Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu

kolorowotorcikowo
"Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Weronika Madejska 157

dopracowane receptury, mnóstwo wskazówek, by smakołyki które zobaczymy na zdjęciach można było zrobić we właśnej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za  mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha(...)szybko, na wyjątkowe okazje).  Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd).  Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie, bo czasem

kruche babeczki
Jabłkowa krówka bez pieczenia 623

ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie  (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki 7. Połowa jabłek 8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 9. Herbatniki 10. Odłożona bita śmietana Można ozdobić startą czekoladą lub  płatkami migdałowymi

Swojskie jedzonko
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 235

200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli.  Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy(...)Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.  Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.  Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości

Luźna Kuchnia
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 269

ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika.Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami  olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
Mazurki zurawinowe 151

Pozostajac w klimacie "Kuchni Wielkanocnej", zabawy zaproponowanej przez Olge, dzis dziele sie pomyslem na mazurek.Poniewaz nie jestem zwolennikiem zbyt slodkich ciast to i tegoroczny mazurek bedzie

Przysmaki Karolki