ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się w świetnych(...)ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać w dużych odstępach od siebie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka i posmarować je. Piec ok 7 -10 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce. W między czasie przygotować nadzienie migdałowe
pink envelopepierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka kajmaku, polecam(...)warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki
Apetyczna babeczkarośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Tyle z ciekawostek. Orzechy kokosowe posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Wiórki kokosowe mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm(...)500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego, aby oddzieliła
mojewypiekiinietylkołyżka octu olejek migdałowy: kilka kropel Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić
W garach u GosiMarcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto :- 1 szkl ciepłego mleka- 30g świeżych drożdży- 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej)- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii- 3,5 szkl mąki pszennej tortowej- 2 łyżki ksylitolu(...)pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka
Smaczne ZdroweWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami
Maślane ciasteczkocukrem pudrem , cukrem waniliowym , olejkiem migdałowym i masłem na puch. Białka ubić na sztywną pianę. Do uprażonych i lekko ciepłych ( nie gorących płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem . Następnie dodać mąkę ze sodą jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało
Sama słodycz i szczypta chiliwyciętych kółeczek i ścinek zagnieść również ciasto i powykrawać koła. Mnie za każdym razem wyszło 21 sztuk. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, na lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami aromatu migdałowego). Ja dodatkowo przyozdobiłam polewą czekoladową. Do wersji lukrowanej
Smaczne Zdrowemiejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak świeży
Basia w kuchnitemp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek(...)wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące
Moje-pitraszeniepłatkami migdałowymi Czekolada i płatki migdałowe to doskonałe dodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy
Codzienna kuchnia niecodziennaNiewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo
Słodkie Przyjemnościmigdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość
Gotowanie jest łatwepłatki migdałowe rozdrabniam na mniejsze kawałki. Natomiast ziarenka słonecznika zostawiam w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam
Zdrowo i kolorowoubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt(...)łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam na wstępie – jest to jeden z bardzo wielu przepisów. Łasuch nie pogardzi też samym biszkoptem do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoDodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek
Ze smakiem i z pasją