ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:153/234)

Biszkopt 362

ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt(...)łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam  na wstępie – jest to jeden z bardzo wielu przepisów. Łasuch nie pogardzi też samym biszkoptem do kawy, herbaty… i nie tylko.  Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Domowy marcepan 137

Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek

Ze smakiem i z pasją
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 317

szklanki miodu 20 dag cukru pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1/2 utłuczonej laski wanilii (używam aromat waniliowy i migdałowy)mały budyń waniliowy lub śmietankowy (mój dodatek)Zaczynamy od przygotowania masy makowej.Opłukany mak zalać gorącym mlekiem, gotować 30 min. Odsączyć, zmielić dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę

Praktyczna pl
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 150

drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania Przygotowanie Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie pozbawcie je części skórek. Pozbawione skórek orzechy drobno(...)utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka

OliveandThyme
"Oszukany" marcepan. 236

     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was świetną alternatywę dla marcepanu, a mianowicie masę plastyczną do złudzenia przypominającą prawdziwy marcepan, a wykonaną na bazie

Rozpustne gotowanie
Babeczki z lodówki 237

Składniki: 200g czekolady ( ja użyłam takiej do gotowania, z zawartością kakao 52%), 85g masła niesolonego, 70g herbatników (ok.10szt.), 60g mini pianek marshmallows, kilka kropel aromatu waniliowego

W kuchni u Moniki
Mini serniczki 137

Składniki:1 kg sera zmielonego w wiaderku,4 jajka,1,5 szklanki cukru,1 cukier wanilinowy,1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 margaryny

Aga w kuchni
Baba drożdżowa na białkach 199

Następnie robiono zaczyn drożdżowy.5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień).6.) Ciasto nakładano do formy, nakrywano ściereczką i czekano, aż urośnie. (Wtedy praktycznie, nikt w domu się nie poruszał i mówiono szeptem, aby baba nie opadła, a wielka urosła.7.) Piece dokładnie ogrzewano(...)wstrzymywano oddech, aby tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka brownie 87

wszystkich fanów czekolady. Odkąd pierwszy raz przetestowałam ten przepis, wiedziałam że ciasteczka brownie na stałe wejdą do mojego kulinarnego repertuaru. Mają w sobie wszystko to za co kochamy pełnowymiarowe ciasto brownie, a jednocześnie robi się je szybciej i są wręcz idealne na te chwile, gdy nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Ideał. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Płaską blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Schłodzoną masę wybieraj z pojemnika przy pomocy łyżki stołowej. Porcje ciasta wykładaj na papier do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi (w czasie pieczenia, ciasto rozpłynie się na boki). Ciasteczka brownie piecz przez 10 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać ci się lekko surowe w środku

okolicepalnika.pl
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 149

amarantusa 4 łyżki mąki migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika   1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat  Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita

Truskawkowa Fiesta
Bezglutenowe racuchy z morelami 180

szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego morele Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj  wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Morele wypestkuj. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Morele obtaczaj

Kuchnia bezglutenowa
Kanapki na słodko z frangipane 187

używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko 50 g kokosowego cukru 2 łyżki migdałowych płatków 4 kromki chleba, u mnie

codojedzenia
Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini 205

jajka - szczypta soli - olejek migdałowy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dodatkowego słonecznika zagniatamy razem. Formujemy wałek o średnicy 3-4 centymetrów, obtaczamy go w dodatkowym słoneczniku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem

Życie zamknięte w smaku
Rogale marcińskie 184

margarynę zamiast masła i aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego właśnie postanowiłam skorzystać. I się nie zawiodłam :) Wiem, że moje rogale nie wyglądają idealnie, bo okazało się, że wycięłam za krótkie trójkąty i zabrakło ciasta na dodatkowe zawinięcie, ale kto by się

Domowa Cookierenka Agi
KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE - RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM 180

WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam  tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli wolicie kokos, chipsy kokosowe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE