ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:148/234)

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 250

się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki bakaliowe 163

suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco

Mix smaku
Kluski z makiem i bakaliami 214

dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto

Gospodyni Miejska
Proste ciasteczka marcepanowe 219

mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką

Ze smakiem i z pasją
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 292

Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g zwykłego(...)mleka 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 5 łyżeczek przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli

Ugotować
Białkowiec z makiem i wiórkami kokosowymi 364

kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić.   Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29

kulinarnyswiatdomi
Makaroniki - esencja Paryża 149

Makaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie

Food Square
Ciasto z malinami, Siódme niebo 790

zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone(...)gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Warstwa malinowa: - 3 galaretki malinowe - 70 dag świeżych malin - 1 litr wody  Beza: - 4 białka - 15 dag cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - płatki migdałowe do posypania  Po dodatki i bakalie warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodajemy ją do malin

Apetyczna babeczka
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 249

Węglowodany -16g, IG – 36 100 g oliwy/oleju ½ szklanki cukru erytrytol 4 jajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść orzechów włoskich 2/3 szklanki migdałów(...)porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej - sprawdzamy patyczkiem) w temp

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 122

jęczmiennych - 3 łyżki jasnego sezamu - 3 łyżki płatków migdałowych  - 2 łyżki maku niebieskiego  - 700g ciepłej wody Wykonanie nie może być prostsze. Do miski wlałam wodę, dodałam miód i drożdże. Zamieszałam do rozpuszczenia miodu. Potem wszystkie pozostałe składniki: mąki, sezam, migdały, płatki i sól. Mieszam łyżką by uzyskać dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych

I tu będę miała takie te
GOFRY ORKISZOWE 233

łyżek jogurtu naturalnego garść jagód goji i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy do płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta

Prosto i Smacznie z Anetą
babeczki bananowe z krówkami 183

sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji   wykonanie: Banany rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję

babka w formie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 180

marmolada wieloowocowa  Orzech   powidła śliwkowo-migdałowe  Orzech   cukier trzcinowy do posypania 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Do kubka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 124

pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto

Łycha smaków