ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:141/234)

Tarta a'la makowiec 238

formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około(...)Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa

Pyry na Gaz
Paluchy wiedźmy 225

cukier puder, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, esencję migdałową oraz miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy robotem z hakami. Na koniec formujemy kulę, dzielimy ją na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Z migdałów zdejmujemy skórki i przekrajamy na połówki. Z lodówki wyjmujemy jedną część ciasta, dzielimy na kawałki  i formujemy paluchy. Na jednym

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach) 1008

Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie śmietankowe 3/4 szkl mleka Dodatkowo: ok 550 g herbatników pełnoziarnistych puszka kajmaku czekoladowego 3-4 łyżki płatków migdałowych(...)kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce

Smakołyki Asi
MIGDAŁOWE MINI BABECZKI (IDEALNE DO KOSZYCZKA WIELKANOCNEGO) 193

mini babeczek wykorzystałam  masło migdałowe prażone  od  Primavika . Masło to doskonale nadało się do babeczek, delikatnie wyczuwalny jest migdałowy smak. Składniki na 7-8 babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 70 ml oleju * 50 ml wody * 1 jajko * szczypta soli * 2 łyżki masła migdałowego Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem(...)szczyptą soli. Dodać kolejno olej i wodę, ponownie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać masło orzechowe, jeszcze raz zamieszać mikserem. Ciasto przekładać do foremek silikonowych na 3/4 ich wysokości.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 25 minut. Wystudzone babeczki można polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej 161

przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej – 100g mąki kokosowej – 100g masła – 5 łyżek poudre douce – 1 łyżeczkę cynamonu – 5 łyżek cukru – 1 jajko – 1 łyżkę kakao Sypkie składniki wymieszać w misce po czym dodać masło pokrojone w drobną kostkę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, umieścić ponownie w misce i schłodzić przez minimum

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami 172

kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać

Passions hobbies life
Migdałowo czekoladowe talarki 137

łyżki śmietany gęstej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, utłuc w miseczce by były drobniejsze. Mąkę rozetrzeć z masłem dodać migdały, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (pozostawić 4 kostki do posypania)  Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwa wałeczki o grubości takiej jaka będzie średnica ciasteczek

Gotowanie jest łatwe
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 159

łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również 2 banany pokrojone w plasterki  +  garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą

Atlas Smaków
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 198

porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffiny orzechowe 189

szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego pół opakowania cukru migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek

Humanistka w kuchni
I znów kawa. Tym razem gorąca 176

jakby to połączyć...? Taki przepis - nie przepis, raczej inspiracja, jak odmienić popołudniową kawę (rannej w ten sposób odmieniać nie polecam, chyba, że w dzień wolny). Smakuje wyśmienicie - delikatnie migdałowo, lekko alkoholowo. Taka jeszcze gorąca, parząca język. Choć w wersji dobrze schłodzonej też pewnie byłaby ciekawa. Tylko wtedy koniecznie z bitą śmietaną.Proporcje dostosowane są do moich kubków smakowych - kawa jest(...)porcję)2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej250 ml wrzątku2 łyżeczki cukru2 łyżki AmarettoKawę zaparzyć, posłodzić. Wlać Amaretto, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.Smacznego!Przed wyjazdem wrzucę coś jeszcze - ciasto, które niedługo znajdzie się w mojej lodówce, a jutro będziemy sprawdzać, czy nadaje się do konsumpcji i coś, co przygotuję na drogę - bo nie wiedzieć dlaczego, w samochodzie albo jem, albo śpię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki hiszpańskie 295

ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 ° C. Papier z ciastem rozcinamy na kwadraty. Wkładamy po kilka sztuk na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru(...)wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy”. Przytaczając te słowa chcę

mojewypiekiinietylko
Dyniowe rogaliki drożdżowe 216

bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi(...)marcepanu (lub białej czekolady)płatki migdałowe (opcjonalnie)1. Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu

UgotujmyTo.pl
Mazurek - pycha! bez cukru i bezglutenowy 203

się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie i bardzo szybko znika ze stołu. Mi smakował bardzo a mężowi jeszcze bardziej ;)   Składniki: Spód: 200 g mąki migdałowej 2 białka szczypta stewii 2 łyżki(...)mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać dżem. Całość dobrze wymieszać by nie powstały grudki  Krem 2 Czekoladę rozpuścic w rondelku z mlekiem i masłem kokosowym Kremy wyłozyc na wierzch ciasta. Udekorowac bakaliami.  Smacznego

pyszne zdrowości
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 257

ciasto:-500g maki orkiszowej białej-90g ksylitolu-1 łyżka cukru waniliowego-kilka kropli olejku-3/4 szklanki letniego mleka-4 żółtka-100g masła-1/4 łyżeczki soliKruszonka:-100g mąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy(...)czasie przygotować owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem

Smaczne Zdrowe