Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę
Anioły...POZA KUCHNIĄBoże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie:W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę
Anioły w kuchniwięcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi Składniki(...)masła · 3/4 szklanki cukru brązowego · 1 łyżeczka cukru migdałowego · 2 jajka · 1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) · 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie:Płatki owsiane wymieszać z mąką
Mania Gotowaniaszklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki
Mania Gotowaniasię im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku rumowego(...)wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać
W królestwie smaków Beatycienką warstwę ciasta, pamiętając, że podczas pieczenia makaroniki trochę urosną ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 3. Niech nam się nie wydaje, że określony czas pieczenia w przepisie jest zbyt krótki ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). Pomimo tych wszystkich niedoskonałości nie zniechęcam się, wnioski wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową
Kuchnia w opałachBATATEM /1 porcja/ Składniki: 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 20 g waniliowego proszku budyniowego 10 g mąki konopnej duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 2 łyżki Fiber Syrup Gold (Sukrin) lub syropu klonowego Do podania: czereśnie galaretka z czarnej porzeczki miód konopny 1% CBD Twaróg i batata zmiksować(...)konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego! *** Produkty z legalnych konopii (wyróżnione kursywą) możecie kupić w sklepie internetowym biokonopia.pl
Poranek na słodkotylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka
6niebodosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady(...)użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej
sierotka maRysia w kuchniBabka cytrynowa Babka piaskowa waniliowo-kakaowa Babka bananowa Fale Dunaju Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym
Passions hobbies lifeSkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6
Pychotkaaaszklanka mleka Polewa 1 tabliczka czekolady deserowej opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokruszone orzechy Wykonanie: Przygotować dwie miseczki - w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników - nie miksować!. Foremki lub papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku w 200 st. C około
kgwjanczewopłatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe
Podróż w kulinariakostka margaryny 250 g - 5 jajek - 10 łyżek cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 mały proszek do pieczenia - 2 puszki brzoskwiń - 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego - 3 łyżki płatków migdałowych - puder cukier Sposób przygotowania: 1. - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym(...)paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać
W królestwie smaków Beatylodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu 2łyżki(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy
Kubki smaku