porcja/ 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 35 g waniliowego proszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt(...)pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście tagatozy
Poranek na słodkotarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
kolorowotorcikowotruskawki w winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasuchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto. Przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec ok godziny 1 180 stopniach C. Wyszły 2 średnie kreskówki. Wierzch posmarowałam gorącą konfiturą z moreli i posypałam płatkami migdałowymi
AZgotuj!zrobieniu ciasta drożdżowego została mi końcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe śliwki Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć w foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła
Wielki apetytprzesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut. Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy masłem, wtedy ciasto nie opada. * biszkopt po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości(...)się tzw. górki. Biszkopt rozciąć wzdłuż na pół (potrzebowałam tylko dwa płaty ciasta). Teraz trzeba ubić śmietanę kremówkę na sztywno (aby śmietana się dobrze ubiła musi być mocno schłodzona), pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Pierwszy płat ciasta ułożyć na talerzu do tortu, lekko go nasączyć (ja do nasączenia użyłam pół szklanki
Zrób to smacznietrzy okrągłe blaty o średnicy około 22 cm. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Składniki na krem: 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu(...)trzecim blatem. Torcik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aż blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką. Kategoria: Deser , Torty Tagged: cukier puder , kremówka , likier Malibu , płatki migdałowe , rafaello , serek mascarpone , tort bezowy , tort rafaello , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej(...)jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego szczypta soli 100 g całych migdałów gruba posypka cukrowa Wykonanie -Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C -Żółtka oddzielić od białek. - Białka ubić /z łyżką cukru
Zakamarki mojej kuchnipatelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki 2 plastry ananasa z puszki 2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych
Kolorowa kuchnia Elkiśmietan fix,70 g płatków migdałowych,nasączenie:2/3 szklanki wrzątku,1/3 szklanki cukru,5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie: Jajka rozbijamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy kakao i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzoną wlewamy do ciasta na biszkopt. Takie ciasto przelewamy(...)śmietan fix. Następnie połowę brzoskwiń kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną. Nakładamy śmietanę między biszkopty i na wierzch. Na samej górze układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i dekorujemy brzegi tortu
Aga w kuchniorzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka(...)pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliounosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera(...)pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliounosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera(...)pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
BullioŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to nie był
Kuchenne WariacjeSkładniki: (na około 15-20 sztuk małych oponek) ciasto: 370 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek(...)cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 -1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią i jeszcze przez
KreatywnePiny