ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:125/234)

Kluski z makiem 175

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam(...)szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Ciasto makowe na pianie z białek 197

Ciasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić.  A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego  poszło  bardzo(...)nadmiaru wody, po czym  bardzo dokładnie zblendować. Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku,  ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
deser czekoladowy z chia 163

składniki: 3 łyżki nasion chia 250 ml mleka (zwykłego, migdałowego, orzechowego, ryżowego, kokosowego – pół na pół z wodą lub ze zwykłym mlekiem itp.) 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Tygrysek 239

Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku 1-2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki miodu olejek migdałowy bakalie ewentualnie cukier do smaku  Masa

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 160

soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka 1 i 1/3 szklanki(...)syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!) Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać

DefinicjaSmaku
Chatka Baby Jagi 512

spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników.  składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka cukru waniliowego galaretka, u mnie truskawkowa do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Helio wiórki koksowe(...)posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Ciasto Makowa Panienka 176

Poznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)śmietanki 30% 25 g wiórek kokosowych Poncz do nasączenia biszkoptu: pól szklanki wody aromat cytrynowy 2 łyżki cukru Dodatkowo warstwa dżemu nieduży słoiczek dżemu porzeczkowego Ciasto Makowa Panienka sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę pszenną, mak, wiórki kokosowe

Ania gotuje
Kasza jaglana na słodko 129

dusimy. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy. Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku   Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasteczka owsiano-migdałowe 109

drobniejsze kawałki. Do płatków owsianych i migdałów dodać kokos, cukier trzcinowy, otręby gryczane i orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika

Passions hobbies life
Bakaliowa kostka 140

aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym i posypujemy (oklejamy)uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Ciastka migdałowe 107

gładka masę to wbijamy żółtka i nadal miksujemy do momentu idealnego kremu .  Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Mazurek kajmakowy 300

energicznie wymieszać aż masło się rozpuści i połączy z masą - gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek - ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków suszonych moreli i płatków migdałowych

Smakołyki Bereniki
CLAFOUTIS z czereśniami 132

CLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki:500-600 g czereśni lub innych owoców100 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka0,5 szkl. cukru200 ml kremówki70 ml mlekaszczypta solipłatki migdałowe nr KRESTOPrzygotowanie:Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem i solą. Połączyć.Masą zalać owoce, posypać migdałami.Piec

kolorowotorcikowo
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 336

Przepis wzorowany na jednym z odcinków australijskiego MasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą

Słodka Strona
Czekoladowe makaroniki 277

miksuję na najwyższych obrotach miksera jeszcze przez 5 minut. Gotową bezę włoską należy dodać do masy migdałowej w trzech turach, dokładnie mieszając. Nie należy jednak mieszać masy zbyt długo, gdyż stanie się rzadka. Makaroniki piekłam na specjalnej macie silikonowej do pieczenia makaroników. Gotowe ciasto makaronikowe należy przełożyć do rękawa cukierniczego i trzymając rękaw prostopadle do blachy wyciskać ciasto. Po wyciśnięciu

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania