ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:127/234)

Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 215

podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany(...)spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli) 200 g bakalii Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając

Trzeci talerz
Ciastka z bezą i truskawkami 215

lubi . Zapraszam dzisiaj na małe cudeńka,...Zaczynamy : Składniki: 110 gr self raising mąki *1 łyżeczka proszku do pieczenia110 gr drobnego cukru-caster superfine110 gr masła3 jajkadżem truskawokowypłatki migdałowe*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.Składniki na bezę3 białka110 gr drobnego cukru-caster superfine(...)Wykonanie:Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.  Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.Wykonanie bezy:Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę

Smaki Edyty
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 327

cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych     Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami

Słodka Strona
Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi 243

polewa i dekoracja mleczna Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z sodą, cukier, wbijamy jajko, dodajemy kakao i przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą

Słodkie okruszki
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 211

dosłownie 5 minut.  Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” ( click ) Przepis z tej strony:  click Maślane bułeczki z migdałową kruszonką Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm 550 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .  Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy

Mia Cucina Sofieta
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 164

Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku

Za drzwiami kuchni
Placek "Skubaniec" 108

szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -1 olejek migdałowy lub arakowy -dowolny dżem lub owoc   Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać kakao

Magia jedzenia.
Serowe kruche ciasteczka 191

ciasteczka są maślane,  miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 145

przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach(...)mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe   Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć

Di gotuje
Makowiec Japoński II 133

pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki(...)cytryny , skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 209

cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy

Słodka Strona
Kluski z makiem 164

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam(...)szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Ciasto makowe na pianie z białek 187

Ciasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić.  A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego  poszło  bardzo(...)nadmiaru wody, po czym  bardzo dokładnie zblendować. Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku,  ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
deser czekoladowy z chia 151

składniki: 3 łyżki nasion chia 250 ml mleka (zwykłego, migdałowego, orzechowego, ryżowego, kokosowego – pół na pół z wodą lub ze zwykłym mlekiem itp.) 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Tygrysek 234

Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku 1-2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki miodu olejek migdałowy bakalie ewentualnie cukier do smaku  Masa

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania