ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:130/234)

Ciasto z płatków owsianych 190

zimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami. Blaszka: 30x10cm 100 gram płatków owsianych 120 gram mąki pszennej 300 ml mleka 100 gram masła 60 gram cukru 1 łyżka miodu aromat migdałowy 1 jajko 1 łyżeczka(...)Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy. Po upieczeniu chwilę ostudzić ciasto w blaszce, potem delikatnie można przenieść je na deskę do krojenia, warto jednak poczekać aż ostygnie i "przeschnie". Kroić ostrym nożem. marcelina

Czerwony Gupik
Clafoutis z czereśniami 150

się akurat wsypie mąki nie jest tu istotne. Ważne by ciasto było stosunkowo gęste i wystarczy kontrolować czas pieczenia. W takim razie do dzieła! Składniki: 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½  łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka(...)roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Dodaj aromat i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki. Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj na nim równomiernie czereśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 18 0 °C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami

Food Square
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 292

truskawkami i kruszonką Składniki na 14 dużych bułeczek: na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka  18 g świeżych drożdży  4 łyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli  na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru(...)Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny. Truskawki

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Rzeszowiak 212

wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz.   Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej  2 żółtka  100 g cukru  150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki śmietany 12%   Masa(...)zmielonego  maku  2 żółtka  3/4 szkl mleka  1/2 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny  1 łyżka miodu  3 krople aromatu migdałowego   Masa orzechowa :  350 g zmielonych orzechów włoskich  1/2 szkl mleka  3/4 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny   Masa serowa:  500 g twarogu półtłustego

Nastoletnie Wypiekanie
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 183

cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego cukier waniliowy 70 g płatków migdałowych     Przygotowanie:   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej(...)Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.  UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy

Mania Gotowania
ciasto makowo drożdżowe 155

opcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy wykonanie: Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe

Domowy Smak Jedzenia
SZARLOTKA Z BEZĄ 143

krupczatki 100 g mąki migdałowej 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 4 żółtka 2 łyżki jogurtu otarta skórka z 1 cytryny kakao 2 kg jabłek ( dałam antonówki) 3 łyżeczki cynamonu 4 białka 1/2 szklanki cukru Obydwie mąki wymieszać z miękkim masłem, dodać żółtka, jogurt, sodę, skórkę z cytryny i cukier. Wyrobić ciasto i rozwałkować, wyłożyć formę, Utarte

harrisa
Torcik Wuzetka 440

Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy

Słodkości i nie tylko
Rogale drożdżowe z makiem 162

świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki(...)roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i  schłodzić w lodówce. Masło posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie utrzeć zółtka z cukrem. Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże, śmietanę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej

Gosia gotuje
Makowiec z samych białek 93

margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić.  Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 232

Takie ciasto ostatnio chodziło za mną! Postanowiłam je po prostu upiec.Widząc całą tablice Mendelejewa na etykietach tych ciast które leżą w sklepach stanowczo z nich rezygnuję! Wole zarwać pół nocy a zjeść coś z wiadomym składem ;-) Oczywiście chodzi mi o ciasta w supermarketach ( nie mylić z cukierniami) ;-)   Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek(...)składniki na ciasto orzechowe; 4 białka 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów   ok 150 ml herbaty do nasączenia   Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto królowej 173

KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami

sierotka maRysia w kuchni
Babka na białkach 169

ubite. W dużej misie ubijamy roztopione masło z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i aromatem migdałowym do połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Migdałowiec bez pieczenia 385

smaczne! Wymiary blaszki: 25x20 ale wielkość blaszki ma znaczenie tylko jeżeli chcemy osiągnąć wysokie ciasto. Jeśli niższe lub nie ma to dla nas znaczenia, wtedy możemy użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy śmietanka będzie już gęsta, powoli strumieniem wlewamy zimną żelatynę, ciągle miksując. Składamy ciasto: krakersy zimna masa budyniowa krakersy kajmak krakersy  bita śmietana uprażone migdały Przepis pochodzi z bloga Moniki

Życie zaczyna się w kuchni
Moje rogale marcińskie 269

W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania