ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:137/234)

Zielona babka z awokado 112

tylko od święta. Przepis można wykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol(...)czekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę. Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch

Kucharzyca
Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 178

Ciasto 100 g ciasteczek amaretti 150 g m ą ki pszennej   50 g masła 50 g cukru 2 jaja szczypta soli Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej   20 g masła  3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe(...)velocemente. Ciasto owijamy foli ą  spożywczą  i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. **** Avvolgete l'impasto nella pellicola e fatelo riposare in frigorifero per circa 1 ora. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, dociskając jego brzegi do foremki.  Ciasto pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 368

Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej* 4 białka* 3/4 szklanki cukru* 3 łyżki miodu* 100 g rodzynek* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze* opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego

kolorowotorcikowo
pyszne ciasto mocno owocowe z pianką bezową... 181

Składniki: CIASTO: jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 155

mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku 100 g masła pół szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy(...)dwukrotnie zmielić.  Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.   Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec babuni 228

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie: W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Makowiec babuni 434

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie:W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę

Anioły w kuchni
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 215

więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i  migdały doskonale się ze sobą  komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi     Składniki(...)masła ·       3/4 szklanki  cukru brązowego ·       1 łyżeczka cukru migdałowego ·       2 jajka ·       1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) ·       50 g migdałów w płatkach Przygotowanie:Płatki owsiane wymieszać z mąką

Mania Gotowania
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 305

szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki

Mania Gotowania
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 166

się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku rumowego(...)wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę  mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką  przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 101

cienką warstwę ciasta, pamiętając, że podczas pieczenia makaroniki trochę urosną ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 3. Niech  nam się nie wydaje, że określony czas pieczenia w przepisie jest zbyt krótki ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). Pomimo tych wszystkich niedoskonałości nie zniechęcam się, wnioski wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową

Kuchnia w opałach
Sernik konopny z batatem. 104

BATATEM /1 porcja/ Składniki: 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 20 g waniliowego proszku budyniowego 10 g mąki konopnej duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 2 łyżki Fiber Syrup Gold (Sukrin) lub syropu klonowego Do podania: czereśnie galaretka z czarnej porzeczki miód konopny 1% CBD Twaróg i batata zmiksować(...)konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego! *** Produkty z legalnych konopii (wyróżnione kursywą) możecie kupić w sklepie internetowym biokonopia.pl

Poranek na słodko
(nie)marcińskie rogale Ewy Wachowicz 239

tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka

6niebo
Białka? I co dalej? 161

dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi  migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady(...)użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale  Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej

sierotka maRysia w kuchni
Wielkanoc na słodko 162

Babka cytrynowa     Babka piaskowa waniliowo-kakaowa    Babka bananowa      Fale Dunaju   Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym  

Passions hobbies life
Ciasto dziura w płocie 157

Składniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania