ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:144/234)

Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 472

przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego(...)wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego

UgotujmyTo.pl
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 704

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z fetą i prażonymi migdałami 57

Sałatka z fetą i prażonymi migdałami jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, więc doskonale sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie. Składniki pół główki

Wasze Przepisy
Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką 208

Dietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio .   Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze

Grunt to przepis!
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 410

Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany(...)mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą

In my kitchen
Makowczyki - mini strucle z makiem 194

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia(...)migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka słodkie baranki 166

100g miękkiego masła 150g mąki 50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną

Obiad gotowy
Ciasteczka marcepanowe 184

miękkiego masła 75 g cukru 150 g marcepanu 3 kropelki aromatu migdałowego 2 jajka 200 g mąki pszennej cukier puder do posypania Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać pokrojony w kostkę marcepan i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać jajka i na koniec mąkę. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki

Smakołyki Asi
Ciasteczka paluchy wiedźmy 693

więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli kilka kropel aromatu migdałowego kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około

Di gotuje
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 189

folię aluminiową. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Zimne ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na cienki placek (ok. 3 mm). Przełożyć do formy, docisnąć, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie porzeczkowo-migdałowe: 500 g czerwonych porzeczek (umytych, osączonych) 3 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli

Pełny talerz
Pancakesy owsiano-bananowe z gorzką czekoladą 217

proszkiem, zmielone migdały. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy czekoladowy groszek. Mieszamy. Ciasto na pancakesy powinno być raczej gęste. Smażymy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy posypane czekoladą i polane syropem klonowym. Oczywiśie niektóre składniki moźna pominąć ( np mączkę migdałową) i zastąpic je zamiennikami( mąką pszenną lub wiórkami kokosowymi

Mia Cucina Sofieta
Sernik kajmakowo-kokosowy 179

Na naszym blogu gościły już różne serniki ale połączenia z kajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70

Kuchenne Wariacje
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 156

ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się ostudzi,  wylewam masę migdałową na spód, wkładam do piekarnika i przez 20 minut piekę

W kuchni Karmel-itki
Winne gruszki w cieście kakaowym 154

appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę  :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego 200 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MarciochaKucharzy
Ciasta 439

śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania