dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały (lub mąkę migdałową), ekstrakt i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut(...)Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy potroić ilość składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie
MyCookBook.plszkl białek 150 g suchego maku 140 g mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo, opcjonalnie: aromat np. migdałowy, bakalie polewa czekoladowa, wiórka kokosowe wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej(...)dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak JedzeniaMarchewka świetnie się sprawdza w daniach na słodko - wie o tym każdy, kto jadł ciasto marchwiowe :) Parę dni temu nabyłam dużą ilość tego warzywa, więc towarzyszy
Kasia Sarnaskładniki: 100 g makaronu wstążki 500 ml mleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy
Domowy Smak JedzeniaSezon na owsiankę trwa cały czas i przygotowujemy różne pyszności właśnie na bazie owsianki. Dzisiaj mam deser własnie dla Ciebie, delikatny, trochę wystrzałowy i nie za
Niezły Młynektego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa(...)czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarygładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części. W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy (ja bezpośrednio na papierze do pieczenia) i wykładamy
Rozpustne gotowaniePrzyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa(...)mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki
Ciasteczkowy PotwórPrzepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej 3 łyżki płatków migdałowych 5łyżk cukru cukier waniliowy Wykonanie: Oddzielić(...)brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce. 375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić na noc do lodówki. Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać
W kuchennym oknie Ewycheat meal Nie chciałem przygotowywać kolejnego mazurka, wolałem coś troszkę bardziej czekoladowego. Miałem jeszcze w spiżarni dwa idealnie dojrzałe awokado. A co można zrobić z dojrzałym awokado? Wiadomo, że ciasto czekoladowe Wyszło super smaczne z chrupiącymi pokruszonymi migdałami oraz kawałkami gorzkiej czekolady. I jak to już powoli staje się tradycją, jest mega proste do przygotowania co jest cennym atutem świątecznego(...)lepiej! Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 łyżki śmietanki kokosowej laska wanilii 4 łyżki miodu ⅓ szklanki oleju koksowego 2 jajka ½ szklanki lekko zmielonych migdałów ⅓ szklanki kakao 2 szklanki mąki migdałowej szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soku z cytryny gorzka czekolada Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze miksujemy: obrane awokado, jajka, olej kokosowy, wanilię, śmietanę, sok oraz miód
PaleoLifeostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka
Kuchnia PokoleńMazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować(...)masła Do dekoracji: płatki migdałowe słodkie orzeszki motylki cukrowe Piekarnik rozgrzać do 195 C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka
UgotowaćJabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość cukru(...)względu na obecność bakalii. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Składniki: • 1,5 kg jabłek • po 1/3 szklanki rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych i orzechów włoskich • sok z 2 cytryn • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru • 3 jajka • po 1/2 łyżeczki sody
To co kochamDelikatnie rolować obtaczając w zmielonych płatkach migdałowych. W rulonik powtykać kolorowe patyczki w odstępstwie ok 1cm. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem masa zastygnie pociąć ostrym nożem pomiędzy patyczkami. Przechowywać chłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO
https:KKuchniaMniam200g drobnego cukru kryształu 1 cukier migdałowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 średniej wielkości jabłek 100g orzechów włoskich 100g rodzynek sułtańskich 100g skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach
Kuchnia w czekoladzie