ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:152/234)

Strucla z makiem 142

właśnie ten przepis wydaje mi się być najlepszy. Ciasto nie jest suche i wcale nie wysycha po kilku dniach, jeśli tylko ten makowiec przetrzyma te kilka dni.... Składniki na ciasto (na 2 sztuki): 400 g mąki (luksusowa typ 550) ½   szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz(...)masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150   g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów   4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder   Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka. Wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe

Kuchnia u Krysi
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 210

jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie(...)GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i  krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 195

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po

Słodka Strona
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 92

Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz sama! Każdy mój degustator był zachwycony(...)dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;)  Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 240 kcal B 8 g W 20 g T 17 g Składniki: 200 g kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Czekoladowiec bez mąki 147

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder  Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Blaszkę wstawiamy na chwilkę

Różne smaki w kuchni
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 142

bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać

To co kocham
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 169

awokado 2 cm kłącza imbiru  szklanka mleka migdałowego 1/4 mango   Wykonanie: Wszystko razem dokładnie miksujemy.  Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną

Malinowe Pocałunki
Czekoladowiec bez mąki 200

coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder  Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka migdałowe 131

Ciasteczka migdałowe Składniki: - 20 dag tartych migdałów   - 2 białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam

Kuchnia co dnia
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 220

się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki bakaliowe 140

suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco

Mix smaku
Kluski z makiem i bakaliami 198

dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto

Gospodyni Miejska
Proste ciasteczka marcepanowe 202

mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką

Ze smakiem i z pasją
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 278

Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g zwykłego(...)mleka 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 5 łyżeczek przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli

Ugotować
Białkowiec z makiem i wiórkami kokosowymi 347

kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić.   Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania