słonecznikowego lub rzepakowego bądź 85 g masła, 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów (lub aromatu migdałowego), płatki migdałowe do dekoracji. Jeśli do przygotowania muffinek z marcepanem używasz masła, stop je i odstaw do przestudzenia. Jajka sparz. Wbij do miski i połącz dokładnie z mlekiem, aromatem migdałowym i olejem bądź wystudzonym masłem. Masę marcepanową zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę(...)suche” składniki: masę marcepanową, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Na końcu połącz ze sobą składniki „suche” i „mokre”. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Papierowe foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez mniej więcej 20 minut. *Ja do przygotowania takich babeczek użyłam gotowej masy
blog.moje-pasje.infoprzed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam
Ugotowaćśliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą
Kuchnia Elliemąki 20g cukru 30g płatków migdałowych 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami
Szefowa kuchniaromatyczna i jestem nią zauroczona. Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon 1/2 łyżeczki - ziarenka z laski wanilii - słodzik (ja zużyłam 7 tabletek) - 3 duże jabłka - płaska łyżka oleju kokosowego - 4 płaskie łyżki płatków migdałowych - 1/3 szklanki mleka - 1 banana
SMYKWKUCHNIzawsze mamy w domu. Uwaga: ciasta nie należy piec za długo, bo będzie twarde dla dwóch osób: Składniki: 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 łyżek mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 2 łyżki konfitury łyżka płatków migdałowych W osobnych miskach wymieszać składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki drobnego cukru do wypieków* - 2 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)* - 6 łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 1 łyżka octu - esencja migdałowa (lub inny aromat) Lukier różany: - 1 szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 łyżka mleka - woda różana (do smaku) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności(...)następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy
mojewypiekiinietylkopiekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem naturalnym i polewą czekoladową(...)przepis na przepyszny chlebek bezglutenowy o smaku czekoladowo- porzeczkowym! Składniki (na formę keksową o wymiarach 20 cm x 10 cm): 250 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (50 gram mąki migdałowej, 100 gram mąki jaglanej, 100 gram mąki owsianej lub gotowy miks mąk) 4 łyżki dżemu 100% z owoców czarny bez 6 łyżek oleju rzepakowego 2 jajka
Mango PapajaSkładniki: 200 g zmielonych migdałów (najlepiej ze skórką) 100 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 5 dużych jajek 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do
Czerwień i błękitUwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem
6nieboSkładniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3
Gotowanie moimi oczamiskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki
Mix smakucukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając(...)prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines
W mojej kuchnilubi? :) W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao. Składniki (2 porcje - 10 placków): 100 g kaszy jaglanej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka nasion chia 1 łyżka kruszonych ziaren kakao 1 duży, dojrzały banan(...)roboty banan masło migdałowe 100% (Terrasana) kruszone ziarna kakao Przygotowanie: Kaszę jaglaną, siemię lniane, nasiona chia i ziarna kakao zmiel w mikserze na mąkę. Banana obierz i dobrze rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą
Zdrowie na języku :P