nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny
wcinaj toTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z
Food Square"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie PrzyjemnościSKŁADNIKI Ciasto 250 g gorzkiej czekolady 100 g m ą ki pszennej 100 g cukru 100 g masła 100 g dżemu morelowego 1 laska wanilii 6 jaj Krem 400 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 70 g masła **** Impasto 250 g di cioccolato fondente 100 g di farina 100 g di zucchero 100 g di burro(...)bacca di vaniglia e la farina. Per ultimo aggiungete gli albumi montati a neve. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. P ieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate
La grande e la piccola cuocakosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePLłyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu PONCZ 100 ml soku pomarańczowego 50 ml rumu PONADTO ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów 3-4 łyżki konfitury malinowej 4 łyżki płatków migdałowych Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy(...)konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI 200 g ry ż u 250 g ricotty 50 g cukru 600 ml mleka 2 jaja 2 jabłka 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe **** INGREDIENTI 200 g di riso 250 g di ricotta 50 g di zucchero 600 ml di latte 2 uova 2 mele 1 bacca di vaniglia 1 cucchiaino di cannella mandorle(...)Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Do formy wykładamy połowę ciasta, na którą układamy cienkie plasterki jabłka. Jabłka
La grande e la piccola cuocamaku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli(...)ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie nożem okrój
Food Squarejest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt(...)pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy 200g poszatkowanych bakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa
Mała Cukierenkadrobnego cukru - łyżkę esencji waniliowej - startą skórkę z cytryny - 100g miękkiego masła - 9g amoniak spożywczego - 500g mąki - 200g migdałów Często w przepisach migdałowe cantuccini są w posiekanymi migdałami, jednak w tej wersji używam całych i w ogóle nie trzeba ich obierać z brązowej skórki . Do sporej miski wbiłam jajka, dorzucam cukier, wanilię(...)dosypać cały amoniak. Kiedy będą już w misce jakieś 2/3 mąki dorzucić wszystkie migdały i chwileczkę pomieszać w naczyniu, po czym przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić ciasto. Gotowe podzielić na 6 mniej więcej zbliżonych części. Każdą z nich uformować w wałek długość blachy i kłaść na papier do pieczenia albo lekko wysmarowaną formę. Oczywiście
I tu będę miała takie tepieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe, czy też Ciasteczka kruche z orzechami. Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta aromat migdałowy kilka kropel mleko 700 ml. rum 1 kieliszek cukier kryształ 1 łyżka konfitura olej do smażenia METODA: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, cukier puder, masło aromat, rum. Wymieszać. Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć
Kuchnia Pauletteskońca wykonała moja córka Monika. Mają specjalne przeznaczenie – urodziny 4-letniego Szymonka, być może przyszłego jej szwagra… jakkolwiek dziwnie to brzmi. Muffinki zostały wykonane z ciasta na Murzynek bardzo czekoladowy. Pieczone przez 15 minut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze, bo dla małych dzieciaczków. Dekorację zrobiła(...)czekoladzie, po czym obrała go z niej i dodała kurkumy , aby uzyskać żółty kolor. Utoczyła „brzuszki” i powkładała skrzydełka z płatków migdałowych . Paski zrobiła z roztopionej gorzkiej czekolady i przykleiła pszczółki do muffinek również na czekoladę. Pomysł zaczerpnęła z Internetu. Wyszły bardzo efektownie
To co kochamciasto i formowałam okrągłe pączki. Układałam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawiłam do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzałam olej i smażyłam pączki z obu stron na rumiano. Przełożyłam na tace wyścielona ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu upudrowałam cukrem pudrem. W sumie nie planowałam smażenia tych pączków, ale kiedy robiłam ostatnio pączki z płatkami migdałowymi
Kuchnia u Krysigram płatków migdałowych Papilotki do babeczek Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół
Bajeczna Kuchniaszklanka mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli masło do smażenia Przygotowanie: Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier) mieszamy w misce. Marchew ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki warzywnej i odciskamy lekko z soku. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy
Bon appetit mon amiemigdałowego 2 duże jajka Wykonanie: Połowę migdałów drobno siekamy, połowę kroimy tylko na pół. Tak przygotowane migdały wsypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Migdały studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, migdały, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy jajka oraz olejek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Podczas
Smak mojego domu