Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając
Poezja smakustole zawsze jest miejsce na puszczenie wodzy fantazji smaków. Szampańskie, kruche i krągłe ciasteczka są właśnie taką karnawałową fantazją, która rozpieszcza podniebienie wykwintnym posmakiem szampana i kruchym ciastem, w którego objęciach kryje się kremowe nadzienie z migdałami :) Idealne na przyjęcia w brokacie i serpentynach ale i na przyjacielskie spotkanie przy kawie, czy noworoczne odwiedziny. Krągłe ciastka wydymają rumiane policzki spod(...)momentu, aż jego ilość zredukuje się o połowę. 2. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Ciasto 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i jednolite ciasto. 2. Uformuj w walec i schłodź w lodówce przed 15min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 10 równych części. 4. Każdą z części rozwałkuj na placuszek, na środku ułóż porcję nadzienia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaukład pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie! Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może(...)inaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:) Składniki (na 2 porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować
Obiad gotowyjuż zostało – gdy tylko zobaczę mandarynki w sklepie kupuję je hurtowo i nie mogę przestać jeść. Uwielbiam je za zapach, soczystość i teksturę. Korzystając z sezonu warto przygotować ciasta i wytrawne dania z dodatkiem tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy(...)mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo z wierzchniej warstwy. Mandarynki obieramy ze skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić
Szybko Tanio Smaczniezapytać czy ona już je robiła]..Ciasteczka są chrupiące , a to za sprawą płatków kukurydzianych..moje ciut za mocno się spiekły..do ciasteczek można dodać różnego rodzaju bakalie, płatki migdałowe itd..Ja robiłam z połowy porcji, bo tylko na tyle miałam płatków ..i tak oto są ciasteczka mamy czyli babci Jasi.. 5 szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki(...)jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać po małym kawałku ciasta ,formując małe kulki i układać na blaszce, lekko przycisnąć -rozpłaszczając każdą kulkę. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Moje domowe kucharzenieCiasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku do pieczenia 20 dag płatków migdałowych 20 dag startej marchewki Skórka z pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy
Tradycyjna Kuchnianapoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem Alpro Wegetariański Żur na zakwasie owsianym Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para(...)wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich
kolorowotorcikowomalaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy(...)ostudzenia.Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już
Poezja smakuDobre ciasto wcale nie musi być bombą kaloryczną z dużą zawartością cukru czy tłuszczu. Ostatnio coraz więcej jest przepisów na pyszne i efektowne słodycze bez cukru, czy białej mąki. To jest niesamowite uczucie gdy puszcza się wodzę fantazji i tworzy się coś tak nieoczywistego. Z tego powodu zawsze lubiłam kulinarne eksperymenty. Ciągle żałuję, że czasu na takie działania(...)taki będzie. Tort czekoladowy z kaszy jaglanej składniki na biszkopt: 2 jajka 3 łyżeczki stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka wody składniki na krem czekoladowy: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki daktyli 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ciemnego kakao 2 małe puszki mleczka kokosowego
Przysmaki KarolkiRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej, a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie
Zdrowa Kuchnia Sowydajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed upieczeniem, żeby białka nie opadły
kruche babeczkiwszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe księżyce Przygotuj mikser, dużą miskę, płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, sitko. Przygotuj składniki: 420 g miękkiego masła, 150 g cukru(...)mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu
blog.moje-pasje.infopłatków migdałowych • 3 łyżki cukru • 1 łyżka śmietany Śmietanka • 500 ml słodkiej śmietany • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: • Każdą morelę przekroić na pół, wyjąć pestkę. • Płatki migdałowe zmiksować z cukrem i wymieszać ze śmietaną. • Słodkim farszem napełniać miejsca po pestkach i sklejać połówki moreli w całość. • Śmietankę słodką ubić(...)Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego
To co kochamupiec trochę wcześniej (co oczywiście nie oznacza, że na święta ich nie będzie :)). Małe ciasteczka od serca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju(...)opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko
FitKotoleju do smażenia pączków Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼ łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i wlałam do miski z mąką. Lekko zamieszałam, tak aby mąka przykryła(...)wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam
Kuchnia u Krysi