ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może(...)cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego i mąki zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z ksylitolem, solą oraz cukrem waniliowym
Smaczne ZdroweLudowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego(...)aromatu migdałowego płatki migdałów Przygotowanie: Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszać w jednym naczyniu. Do drugiego naczynia wlać mleko i jajka. Roztrzepać. Masło rozpuścić, ostudzić. Wlać do naczynia z mlekiem i jajkami. Wymieszać. Marcepan wymieszać w naczyniu z suchymi składnikami. Dolać składniki z drugiego naczynia. Wymieszać. Dosypać płatki migdałów. Ciasto nakładać
Kuchnia smakówcieniutkim biszkopcie z rewelacyjną polewą z kwaśnej śmietany. Polewa z godziny na godzinę zastyga tak, że po nocy spędzonej w lodówce ładnie się kroi i nie spływa z ciasta. Ja nie miałam na tyle czasu i kroiłam makowca nieco szybciej. Może ktoś się zdecyduje zrobić go na święta?? :) Bardzo polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)mlecznej czekolady 50 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 50 g cukru 500 g gotowej masy makowej z puszki 2 łyżeczki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 2 jajka Biszkopt: 1 duże jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa śmietankowa: 100 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki miodu
Nastoletnie WypiekanieSkładniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone
kgwjanczewoSkładniki: 170 g mąki, 1 budyń waniliowy bez cukru, 50 g cukru, 2 żółtka, 125 g masła, 70 g rozdrobnionych migdałów. do posypania: cukier puder Przygotowanie
Aga w kuchniłyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszna drożdżówka z masą orzechową,prosta do zrobienia bo poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowej masy orzechowej-firmy HELIO,bo jest naprawdę pyszna i mega orzechowa,dzięki niej ciasto było szybkie i proste do zrobienia-polecam Składniki: 500g mąki +2 łyżki 3 jajka 30 dag drożdży 100g cukru pudru 100 g masła szczypta soli 250 ml mleka masa orzechowa firmy(...)resztę cukru pudru i 2 jajka,dodajemy również nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopione lekko ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę ,układamy na blaszce na papierze dopieczenia w koło,łącząc
Swojskie jedzonkoczekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki
Di gotujegotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie się w roślinne np. sojowe lub migdałowe ryż Najlepiej basmati - szybko się gotuje, jest sypki
Cooking Monsterdużej miski wlewamy składniki płynne: olej, jogurt, olejek migdałowy i wbijamy jajka. Całość mieszamy widelcem, aby składniki się połączyły: krótko, ale energicznie- około 20 sekund. Do tak przygotowanych składników płynnych przesypujemy składniki sypkie, zmieszane z truskawkami. Całość ponownie mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników (około 20 sekund). Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smak mojego domuczekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę. Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch
KucharzycaSzpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym
CiastkozercySzpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym
Ciastkozercymieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką
Ciastkozercynich masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę. Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy
Lili w kuchnikwaskowe jabłka 3/4 szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania
Pelusiowa Kuchniacząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką. Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta odkładamy
Maminek kulinarnyNo i proszę - narzekałam na mgły, to mam. Deszcz. Nieustanny. Nawet chwili wytchnienia na spacer z Ptysią nie daje. Bardzo tego nie lubię... Na szczęście czerwone
Pożeraczka, czyli raz adobrze