ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:168/234)

Makowiec na biszkopcie 494

Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa(...)pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy razem z amaretto

Poezja smaku
Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną 154

puszka moreli 1 puszka mandarynek 2 galaretki w kolorze pomarańczowym Dekoracja: 330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej(...)soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.  Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić

Czerwień i błękit
Tort makowo-kawowy 209

zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach(...)resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Kulki mocy 238

płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane 1. W blenderze zmiel bardzo mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wybranymi przyprawami. 2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski(...)masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7644

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając

Poezja smaku
Szampańskie ciasteczka karnawałowe 117

stole zawsze jest miejsce na puszczenie wodzy fantazji smaków. Szampańskie, kruche i krągłe ciasteczka są właśnie taką karnawałową fantazją, która rozpieszcza podniebienie wykwintnym posmakiem szampana i kruchym ciastem, w którego objęciach kryje się kremowe nadzienie z migdałami :) Idealne na przyjęcia w brokacie i serpentynach ale i na przyjacielskie spotkanie przy kawie, czy noworoczne odwiedziny. Krągłe ciastka wydymają rumiane policzki spod(...)momentu, aż jego ilość zredukuje się o połowę. 2. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Ciasto 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i jednolite ciasto. 2. Uformuj w walec i schłodź w lodówce przed 15min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 10 równych części. 4. Każdą z części rozwałkuj na placuszek, na środku ułóż porcję nadzienia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pudding lniany z czekoladą 144

układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!  Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może(...)inaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:) Składniki (na 2 porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować

Obiad gotowy
DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI 149

jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej szczypta soli   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 3 łyżki masła 10 dag.rodzynek z żurawinami 5 dag.kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki  płatków migdałowych 3 łyżki cukru pudru kupiec 1/2 łyżeczki cynamonu   Glazura: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 słoik dżemu brzoskwiniowego własnej roboty   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru,dolewamy letnie mleko i dosypujemy(...)mieszamy,odstawiamy aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól,3 łyżki letniej wody,resztę cukru oraz skórkę cytrynową.Zagniatamy ciast na blacie,wyrabiamy,formujemy kulę i przykrywamy ściereczką,zostawiamy do wyrośnięcia. Skórkę pomarańczową mieszamy z migdałami i rodzynkami(pół na pół)z żurawinami,dodajemy cukier puder,masło oraz cynamon.Mieszamy.Ciasto wałkujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałata z fenkuła i mandarynek 169

już zostało – gdy tylko zobaczę mandarynki w sklepie kupuję je hurtowo i nie mogę przestać jeść. Uwielbiam je za zapach, soczystość i teksturę. Korzystając z sezonu warto przygotować ciasta i wytrawne dania z dodatkiem tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy(...)mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo z wierzchniej warstwy. Mandarynki obieramy ze skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka babci Jasi 149

zapytać czy ona już je robiła]..Ciasteczka są chrupiące , a to za sprawą płatków kukurydzianych..moje ciut za mocno się spiekły..do ciasteczek można dodać różnego rodzaju bakalie, płatki migdałowe itd..Ja robiłam z połowy porcji, bo tylko na tyle miałam płatków ..i tak oto są ciasteczka mamy czyli babci Jasi.. 5 szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki(...)jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać po małym kawałku ciasta ,formując małe kulki i układać na blaszce, lekko przycisnąć -rozpłaszczając każdą kulkę. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Marchewkowe ciasto z migdałami 129

Ciasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku do pieczenia 20 dag płatków migdałowych 20 dag startej marchewki Skórka z pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy

Tradycyjna Kuchnia
Warsztaty z Alpro - moja relacja 251

napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem  Alpro   Wegetariański Żur na zakwasie owsianym    Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para(...)wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich

kolorowotorcikowo
Makowiec z bezą 306

malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy(...)ostudzenia.Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już

Poezja smaku
Świąteczna sałatka z przepiórczymi jajkami 259

Wielkanoc tuż tuż, a wraz z nią rodzi się pytanie... Czy robić to co zawsze czy może czymś zaskoczyć?. Sądzę że prócz swoich "klasyków" warto co

Kuchnia PROzdrowotna
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 179

Dobre ciasto wcale nie musi być bombą kaloryczną z dużą zawartością cukru czy tłuszczu. Ostatnio coraz więcej jest przepisów na pyszne i efektowne słodycze bez cukru, czy białej mąki.  To jest niesamowite uczucie gdy puszcza się wodzę fantazji i tworzy się coś tak nieoczywistego. Z tego powodu zawsze lubiłam kulinarne eksperymenty. Ciągle żałuję, że czasu na takie działania(...)taki będzie. Tort czekoladowy z kaszy jaglanej składniki na biszkopt: 2 jajka 3 łyżeczki stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka wody składniki na krem czekoladowy: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki daktyli 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ciemnego kakao 2 małe puszki mleczka kokosowego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania