ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:177/234)

Ciasteczka migdałowo-czekoladowe 198

piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych.Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladoweSkładniki:100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta50g margaryny40g cukru1 żółtko 20g czekolady deserowej10-15g migdałów2 łyżki mleka1 płaska łyżeczka proszku(...)kawałki- czekoladę pokroić w drobną kostkę- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut- ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika

Smakołyki Bereniki
Owsiany przysmak śniadaniowy 153

Róbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem

kgwjanczewo
Zdrowy baton bananowy 153

kawy, na przekąskę do pracy czy na zwykłe bezkarne obżarstwo. Składniki: • 3 banany • 2 czubate łyżki masła orzechowego • 1/2 szklanki mąki ryżowej • 1/2 szklanki mąki migdałowej • 1 mały jogurt natualny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki drobnych płatków czekoladowych Dekoracja • 3 łyżki drobnych czekoladek • 3 łyżki mleka • 1/2 banana Wykonanie: • Banany rozgnieść widelcem i zmiksować(...)Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. • Czekoladki rozpuścić z mlekiem i położyć czekoladę na każdy kawałek ciasta. • Banana pokroić w plasterki i udekorować batony

To co kocham
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 216

przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś(...)żółtka 250g białej czekolady (2 i 1/2 tabliczki) 100g śmietany 30 lub 36% tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Karo in the Kitchen
Kokosowe babeczki z malinami 183

kokosowe babeczki z mąką migdałową i malinami, z cyklu moich ulubionych, czyli wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj. Mniej więcej ;) Składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji(...)składniki się połączą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Napełniamy foremki do połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru

Ciastkozercy
Babka marmurkowa :) 145

zmian, dlatego niektóre elementy mogą różnić się od pierwotnego przepisu :) Składniki: - 150 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g margaryny - 120 g cukru pudru - kilka kropelek aromatu migdałowego - 2 duże jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki mleka + 1/3 szklanki - 2 łyżki kakao - sok z połowy cytryny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, z których ubij pianę. Zmiksuj(...)proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 121

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest

Bullio
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 142

jeden wieczór,  w którym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po  15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła(...)łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy

Moja Mama Gotuje
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 155

upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego(...)łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników. (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami

Di gotuje
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 234

wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka(...)powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Cukier puder połączyć z mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Trzymając rękaw cukierniczy

maniapieczenia
Ciasteczka owsiano-bakaliowe 180

Oryginalne, ziarniste ciasteczka, z drobnymi płatkami, otrębami, sezamem, z bakaliami lub tylko z ziarnami, jak wolimy. bardzo proste, nie wymagające żadnych umiejętności, tylko chęci uczynią tę

kgwjanczewo
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 142

Dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka nadziewane pianką z orzechami - migdałami i czekoladą :)Tak przygotowane ciasteczka w sam raz nadają się na przyjście niespodziewanych gości jak i

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa masa makowa 152

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta

Smakołyki Asi
Muffiny cytrynowo-migdałowe 243

Dziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania