włoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie: Połowę migdałów siekamy drobno nożem. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek dopieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny
Walijskie PichcenieDzisiaj do kawki proponuję pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka migdałowe. Do wykrawania ciasteczek użyłam foremek Cenos . Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 125 g masła 1 cukier waniliowy 100 g cukru 2 jajka 125 g mielonych migdałów szczypta proszku do pieczenia tak na czubek noża 350 g mąki tortowej Młynomag lukier czekoladowy Dr. Oetkera(...)Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami następnie dodajemy mąkę z migdałami i na czubek noża proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10/15 minut na złoty kolor. Zimne ciasteczka dowolnie lukrujemy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilispód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki(...)dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami. Serniczek można zrobić
Gotowanie moimi oczamiszklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 gram suszonej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 50 gram płatków migdałowych 50 gram rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa dekoracja marki Delecta- im więcej różnych dodatków(...)miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne
Mango Papajamiękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć) 1. Masło(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała Cukierenkamiękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć) 1. Masło(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała Cukierenkacukru z wanilią- skórka z cytryny- esencja migdałowa- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli(...)łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu
mojewypiekiinietylkododajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki jabłka, po czym zwijamy(...)smarujemy tłuszczem i układamy w niej brioszki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki sody 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki jagód + kilka na wierzch 10 łyżek syropu z agawy (można więcej, wedle życzenia ;)) 20g budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą składniki suche, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, siemię lniane, sodę. W blenderze lub mikserze miksujemy umyte(...)zmiksowaniu wydzielić odpowiednio 1/2 lub 1/3 powstałej mieszaniny. Do zmiksowanych jagód dodajemy 7 łyżek syropu z agawy. Całość wlewamy do dołka wyrobionego w suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy w foremkach (najlepiej nieprzywierających, abyśmy nie musieli smarować ich tłuszczem) i pieczemy ok. 30 minut. W trakcie
Weganizm infantylnyblog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue(...)autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kakaowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ 173# marchewkowa owsianka autorka: Dżast food | blog: Dżast food 105 Kremowa owsianka z jabłkiem, mandarynką i płatkami migdałowymi autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things 100 Owsianka bez mleka, z jabłkiem i bananem autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things Bananowo-karobowa owsianka
Chocolate Stop Temptingmaku 750 ml wrzątku 100 g rodzynek 25 ml rumu 4 łyżki miodu 150 g cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g drobno posiekanych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 50 g masła 4 białka, ubite na sztywno Składniki na dwie rolady: 500 g mąki pszennej tortowej 40 g świeżych drożdży 120 g drobnego cukru 160 g masła, roztopionego(...)przesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować
My Culinary Artuwielbiamy ciasta z bezą i bitą śmietaną. Owoce były dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej szklanka malin szklanka(...)łyżki cukru pudru (jeśli używamy śnieżki to cukru już nie trzeba) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach i smak. Na koniec dodać odrobinę aromatu migdałowego. Wymieszać dokładnie. Na talerzyk wysypać resztę wiórków kokosowych. Do rąk nabierać odrobinę masy, rozpłaszczyć ją, ułożyć na niej 2 żurawiny lub 4 połówki i formować w obu dłoniach w kulkę(...)warto jednak wymieszać wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodziełyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę(...)rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...) - 4 łyżki mielonych migdałów - 4 pełne łyżki surowej kaszy jaglanej - 5 jajek - kilka kropli olejku migdałowego - 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Kaszę podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku. Mieszając podgrzać ją, następnie gorącą przesypać do miseczki i pozostawić do przestudzenia. Mak zalać w misce 230ml
Smaczne Zdrowenastępnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fixu(...)kawą. Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na wierzch: 250 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru płatki migdałowe Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wykonanie - Wystudzony biszkopt przełożyć kremem kawowym, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyUwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją(...)ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI (4 porcje) kruszonka 80 g masła 150 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki brązowego cukru owocowe nadzienie 16 dużych śliwek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru ( zależy od słodkości śliwek) 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wraz z cukrem i zimnym masłem
DefinicjaSmakuOdchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych(...)szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany
Domowa Cookierenka Agiowocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam plany, boki obsypałam płatkami orzechów laskowych (migdałowe wyszły, ale może to i dobrze, bo orzechy laskowe świetnie tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był, bo większość zniknęła na imprezie(...)puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny.Letni tort z owocamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt jasny:4 jajka150 g cukru90 g mąki pszennej35
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu(...)olej sezamowy można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pasta migdałowa Szklankę pozbawionych skórki zblanszowanych migdałów zmielić z 1 szklanką cukru (można użyć zarówno cukru pudru, jak i cukru białego czy brązowego). Ciekawy smak można też uzyskać dodając cukier palmowy. Aromat można dodatkowo wzmocnić dodając kilka kropli ekstraktu migdałowego, W przypadku, gdyby pasta była zbyt sucha dodać kilka kropli wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat IlonySezon morelowy tuż tuż a na Kuchni PROzdrowotnej już serwuję Wam multi koktajl na bazie świeżych moreli. Będzie to typowy koktajl letni o wielowarstwowym smaku, świetnie
Kuchnia PROzdrowotna11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, wiórki kokosowe, połamane płatki migdałowe. Do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę podpiekamy do czasu, aż płatki zaczną się ładnie rumienić. Granolę podajemy od razu(...)górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkichoćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości, jeśli masz jajka "L" to użyj 4 sztuki jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach do masy włożyć serki homogenizowane, kostkę półtłustego twarogu drobnomielonego, wsypać budyń, kaszkę manną, włożyć kawałki banana i mikserem(...)dnie blaszki ułożyc pierniczki, wlać masę serową, pierniczki wypłyną na wierzch i tak mają zostać Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ blaszkę z ciastem włożyć do kosza i piec 25 minut, zmniejszyć temperaturę na 150 C i piec 25 minut do suchego patyczka, zostawić przy ciut wysuniętym koszu na 10 minut, następnie wyjąć z kosza
W Mojej Kuchni LubięCiężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz . Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskórki i pokroić na kawałki.Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać.Sok z cytryny wymieszać z alkoholem.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim(...)kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem. Wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki.Przed podaniem udekorować startą czekoladą.Smacznego!Do nasączenia można użyć Amaretto, żeby zintensyfikować migdałowy smak. Biszkopt też można upiec migdałowy - podoba mi się ta opcja bardzo. Kiedy jednak piekłam mój, jeszcze nie wiedziałam, co będzie się działo dalej, więc zostawiłam sobie pole manewru jego
Pożeraczka, czyli raz adobrze