Przystanek- Stany Zjednoczone! Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy
Podróż w kulinariaSerniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)krówkowej/kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukrucukier waniliowy3 jaja600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka1 czubata łyżka mąki pszennejdodatkowo: 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła, płatki migdałowe 1. Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) dodać rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć na tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
UgotujmyTo.plOddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ :Blachę wykładamy(...)czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany 18% (gęstej); 3 łyżki cukru; Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone i zmiksować (dalej
In my kitchenKażde święta, gdy byłam dzieckiem kojarzą mi się z dwiema czynnościami: z obieraniem migdałów i z usuwaniem szypułek z rodzynek przed pieczeniem ciasta. Przed uroczystościami czy świętami to było moje zadanie. Mama namaczała rodzynki i migdały w miseczkach, a ja wyszukiwałam ogonków i je obierałam. Miłe wspomnienia. Ostatnio potrzebowałam obrać 300g migdałów. Popatrzyłam na leżącą przede mną miskę i przypomniałam(...)powinny same "wyskoczyć" z łusek. Dobrze wysuszyć jeśli planujecie je dłużej przechowywać. Ja suszyłam na tacy, tak by były w pojedynczej warstwie. Jeśli chcecie użyć ich bezpośrednio do ciasta to obtoczcie je delikatnie w mące. Z tak przygotowanych migdałów można zrobić domowe migdały w słupach lub zetrzeć je drobno nawet na mąkę! Czy opłaca się bawić się w obieranie migdałów
Mania Wypiekanianawet jajecznicy, to na szybko biorę muffinkę, a w drugą rękę kawałek kiełbasy i gotowe, breakfast of champions . Składniki: 150 gram orzechów włoskich 150 gram cebuli 150 gram mąki migdałowej 50 gram mąki z tapioki łyżeczka sody oczyszczonej sól i pieprz 2 jajka garść rozmarynu łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Orzechy moczymy w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej(...)kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki
PaleoLifeBabeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-) Skłądniki
Radość kipiąca uśmiechem.Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru
zabawa smakiemłyżki kakao - 1-2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada) Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić jajka(...)partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej. Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką
Smaczne ZdroweChleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru(...)rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia
Apetyczna babeczkaminut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim maliny, po czym zwijamy w rulon(...)układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut
Kulinarne przygody Gatitycukier waniliowy)- 1 mały proszek do pieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut(...)naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego
Smaczne Zdrowewarzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy
Chilli Czosnek i OliwaPodobnie z mąką migdałową: powstaje z migdałów zmielonych na proszek. Na moim blogu znajdziesz też inne pomysły na śniadanie dla alergika, na przykład na pankejki bezglutenowe czy naleśniki bezglutenowe. OWSIANKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI – ŚNIADANIE DLA ALERGIKA Składniki: 100 g płatków owsianych 80 g mąki owsianej 50 g płatków migdałowych 100 g mąki migdałowej 20 g mielonego siemienia(...)sodę, cynamon, płatki. Do miski wlewamy miód, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki. Układamy je na dnie formy do pieczenia. Następnie wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 40 minut. Gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać
Wiszniówkablogu . Można zdążyć jeszcze na śniadanie :) Liczba porcji: 11 bułeczek Składniki: 150 ml mleka 1 jajko 20 gram masła 250 gram mąki pszennej 30 gram cukru 1 łyżeczka cukru migdałowego 1/2 łyżeczki soli 12 gram świeżych drożdży Mleko podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Drożdże rozkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru i zalać mlekiem do przykrycia drożdży. Lekko wymieszać i pozostawić(...)zostawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając. W misce wymieszać mąkę, sól i cukry. Dodać żółtko, wyrośnięte drożdże, wymieszać i dodawać partiami letnie mleko. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, które nie będzie zabierać dużo mąki. Do miski wylać odrobinę oleju, włożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia swojej objętości - na około godzinę. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem. Ciasto
Czerwony Gupikskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, masło, jajko i siekamy nożem. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną(...)dodajemy do posiekanych składników, wlewamy letnie mleko. Całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego(...)łyżek mleka w proszku 1 łyżka cukru waniliowego śmietana 36% lub 30% * płatki migdałowe lub starta czekolada 1. Na początek rozrabiamy budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie miksujemy z masłem. 2. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, rozsmarowujemy masę budyniową i drugą porcję herbatników. 3. Następnie na herbatniki
Moje Słodkie Piekiełkomąki tortowej 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 170 g masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą(...)mąkę, cukier, sól, wlać rozczyn i wymieszać, dodać roztrzepane jajka. Wyrabiać ręką ok. 10 minut. Po tym czasie dodać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiać przez 10 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie i błyszczące (musi odchodzić od ręki i od miski) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz trzeba je uderzyć pięścią
Kulinarne Inspiracjewieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru(...)sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy
Piekę, bo lubięcukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i odstawić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 1/4 szklanki ). Masło utrzeć do białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę i cukier waniliowy(...)rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej
Przepisy i porady kulinarne