Co roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji
Niezły Młynekmąki, kakao, cukru pudru, żółtek i soli zagnieść szybko ciasto, ewentualnie gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, nałożyć papier na ciasto i obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika(...)cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek i mąkę, wymieszać na jednolitą masę. Beza 2 białka szczypta soli 150 g cukru łyżeczka octu łyżeczka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Białka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier. Zmiksować, aż beza stanie się lśniąca, sztywna i nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodać ocet i mąkę, miksować jeszcze chwilę. Wyjąć z piekarnika podpieczony
Słodkie inspiracjezrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis(...)roli deseru po obiedzie, czasami może zastąpić obiad, możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy! Sprawdźcie sami! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało
SMYKWKUCHNIPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie
charlotte gotujeZapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, poprostu niebo w gębie...składniki:1 kostka margaryny lub masłakrakersy na dwie warstwy u mnie wyszły
Monia miesza i gotujeskładniki się połączyły. Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate(...)cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia. Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami: Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi Placek jaglany z borówkami
My Chcemy Jeśćsekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfdysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki(...)tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia, że są mięciutkie i cudownie wilgotne, z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi kawałeczkami ciasteczek migdałowych smakują po prostu wybornie. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Skusicie się...? Jogurtowe muffinki z rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię regularnie dodawać wpisy. Pomysłów na potrawy nadal nie brakuje, tylko czasu z ich realizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto... Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości(...)okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik spożywczy Śmietanę ubić na sztywno i porcjami dodawać serek mascarpone i twaróg, miksując. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować oraz niebieski barwnik spożywczy - tyle, by uzyskać pożądany kolor
Czerwień i błękitcałkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około(...)posypać wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy można także zastąpić innym np. waniliowym, czy migdałowym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także
Gospodyni MiejskaKiedy od jednej z sióstr dostaliśmy sporo pysznych malin, a od Gosi z bloga My Life Of Coocking wiadereczko olbrzymich jeżyn to nie mogliśmy zmarnować takich
Kuchenne WariacjeMocno migdałowe ciasteczka, pochodzące z Italii. Są chrupiące z zewnątrz, a lekko ciągnące w środku. Im dłużej je pieczemy, tym ciasteczka są bardziej suche, a mniej ciągnące. Przepis Gino D'Acampo z programu Saturday Kitchen. Składniki na około 20 sztuk: 170 g zmielonych migdałów 170 g cukru pudru 2 białka jaj łyżka likieru amaretto Piekarnik nastawic na 170 stopni(...)Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w nie zmielone migdały i cukier puder. Dodać likier amaretto i całość przemieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Łyżeczką lub zwilżonymi dłońmi wykładać na blaszke porcję ciasta w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Smacznego
wyzwania kuchennelukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach. Idealne do dekorowania. Przygotujcie je kilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl(...)odstawcie, aby lekko przestudzić. Do misy wsypcie pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie
OliveandThymewspaniałych wspomnień, które sprawiają, że uśmiech sam pojawia się na twarzy, a iskierki w oczach rozbłyskają, Wam życzę ;-) SKŁADNIKI: - 125 g masła prosto z lodówki - 100 g mąki migdałowej - 100 g mąki pszennej typ 480 - 150 g mąki orkiszowej - 2 żółtka - 1 białko - 120 g miodu z akacji - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 1 łyżka świeżo(...)czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy
SMYKWKUCHNI