Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób: Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można(...)kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą kawą. Przy stole zastawionym świątecznymi ciastami tak podana kawa będzie wyglądała atrakcyjnie
Codzienna kuchnia niecodziennaTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak
Mój pomysł naTym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w
Oryginalny smakdrożdżowo-biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi *w maśle i cukrze trzcinowym Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem.Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew.W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu
More food, love and dreamsRęcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalnetabliczka czekolady mlecznej z fistaszkami Goplana 1 duży wafelek o smaku kokosowym Ponadto: 1 słoiczek dżemu ananasowego 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się(...)odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć. 3. Przełożenie: Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieDelikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest
VioletoweKucharzenieMieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez nich. Jedna porcja
PaleoSMAKproszku (40 gr) 500 ml mleka 7 łyżek cukru kryształu 500 ml wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki wody 15 gr żelatyny w proszku 2 łyżki płatków migdałowych Jak zrobić trifle z owocami leśnymi. Do miseczki wsypać żelatynę, dodać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kolejno, podgrzać i wystudzić. Do garnka wlać wodę, wsypać owoce leśne(...)budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie, gotować przez 1 do 2 minut. Ugotowany budyń zdjąć z garnka i nieco wystudzić. Płatki migdałowe wsypać na patelnię, prażyć na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, namoczyć w soku owocowym i ułożyć jeden obok drugiego w dość szerokiej
MeCooksIdealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki(...)włoskich kropelka aromatu waniliowego Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCieniutkie, bardzo chrupiące, przyrumienione wokół, bledsze w środku, z mnóstwem płatków migdałowych, baaardzo uzależniające! Migdałowe kocie języczki to kolejne z moich ulubionych ciasteczek. W mieście, w którym mieszkam, pewna bardzo znana cukiernia sprzedaje je, co ciekawe, jako jeden z najlepszych smaków Mazowsza... Nad recepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął moimi kubkami smakowymi(...)stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaSernik, który króluje u mnie w domu na każdym rodzinnym spotkaniu. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i chyba
Wylizany Rondelłodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia) 200 g topinamburu 1 liśc laurowy (dałam 3) szczypta suszonego tymianku 2 łyżki mąki 1 l bulionu warzywnego 1 szkl. mleka migdałowego (dałam krowie) 100 g sera cheddar sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Kalafiora kroimy na niewielkie różyczki, dodajemy czosnek i pokrojony topinambur. Wrzucamy na blachę, skrapiamy oliwą. Solimy i pieprzymy(...)pieprzem. Gotujemy dopóki się ser nie rozpuści. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/chowder-pieczonego-kalafiora-topinambura/ BosowKuchni DIRECTIONS: Artykuł Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku