ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:191/234)

Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie 232

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła

Poezja smaku
Przedłużajcie przyjemność! 143

promienie słońca oblewające Wasze twarze i Was siedzących w ogródku kawiarni z przyjaciółmi i delektujących się borówkowym semifredo, ochładzających się smażonymi lodami z sosem wiśniowo-imbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK
Wigilia , starodawne zwyczaje… 248

temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli(...)mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce

Kulinarny karnet Christophera
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 228

cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła(...)letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia, choć

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno w kolorach lata 393

Mam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu kawowe bez jajek 202

Przyznam, że tiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka.  Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to włoskie

Kubki smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 243

Po wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka korzenne 174

dużym, ciemnym lesie mieszkały sobie migdałowe misie ... Dlaczego migdałowe? Bo były to misie, które najbardziej na świecie kochały migdały ...  Nie tylko z tego powodu były to niezwyczajne misie - oprócz migdałów uwielbiały jeszcze zimę i padający śnieg. I za nic na świecie nie lubiły zapadać w zimowy sen! Dlatego też w zimowe i dłuuugie wieczory zasiadały razem przy wspólnym stole(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Suche składniki wsyp do miski, zamieszaj widelcem. Posiekaj masło nożem, dodaj do niego żółtka i suche składniki. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na pół i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Następnie rozwałkuj na blacie obsypanym mąką, wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka możesz posypać cukrem, dowolnymi orzechami, migdałami, itd.  Rozgrzej piekarnik

Garniec Magalie
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 218

pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż(...)się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Owoce pod orzechowo-kokosową kruszonką 262

Jesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może

Gotowanie to kochanie
Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 210

środku jest przestronnie, jasno, na uczestników czekają 24 stanowiska pracy, profesjonalny sprzęt. W kameralnym gronie 10 osób zaczynamy naszą czekoladową przygodę. Na początek miłe  powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła(...)pralinki mogły zmieścić więcej pysznego nadzienia.  Do nadziewania dziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki sprawnym ruchem ściąga jej nadmiar. Czy nam pójdzie

Obiad gotowy
Sernik na jesienne dni 199

żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa(...)chwilę. Ważne aby gruszki się nie rozgotowały. Następnie gruszki ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru płynu i gdy przestygną umieszczamy na serniku. Możemy ewentualnie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi sernik

Przysmaki Karolki
Sernik zebra dla diabetyka 192

Przepis na śmietankowo-kakaowy sernik a la zebra. Fantastyczny pomysł na deser nie tylko dla osób z cukrzycą. Ten sernik z pewnością zasmakuje też dzieciom. Często

Dietolog
Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 194

Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem(...)końca dojrzałego agrestu 350g truskawek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej /mąki kukurydzianej / mąki ryżowej 2 łyżki cukru lub wybrany słodzik SKŁADNIKI KRUSZONKI ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki płatków owsianych drobnych, błyskawicznych 75g masła 2-3 szczypty soli

Karo in the Kitchen
Domowa masa makowa 150

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w

Moje domowe kucharzenie