ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:193/234)

Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 308

niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają(...)łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut

Ze smakiem i z pasją
Przyjęcie dla dzieci w stylu Hello Kitty: przepisy na muffiny, ciasteczka, trufle (Festa Hello Kitty: ricette per muffin, biscot 131

pojawiły si ę  ciasteczka oczywiście w formie hello kitty udekorowane mas ą  cukrow ą  i trufle z daktyli z nutk ą  migdałowo -mandarynkow ą . Mam nadziej ę ,  ż e moje pomysły przydadzą si ę  cho ć  jednej mamie organizującej przyj ę cie dla swojej(...)wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec ok. 20 minut

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowa lawa paleo, bez glutenu i cukru. 170

łyżek miodu (ja użyłem dwóch i dla mnie było mega słodkie) szczypta soli Przygotowanie: Ramekiny dokładnie smarujemy masłem. Roztapiamy czekoladę oraz masło w garnuszku. W misce mieszamy mąkę migdałową, kakao i sól. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy miód i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a potem dosypujemy połączone wcześniej sypkie składniki. Wlewamy naszą miksturę do ramekinów, odstawiamy(...)zewnątrz, a w środku delikatnie płynne, jeśli wyjmiemy je za wcześnie z piekarnika to będzie zbyt płynne, a gdy przetrzymamy je zbyt długo to wyjdzie nam pyszne czekoladowe ciasto bez lawy w środku. Po prostu trzeba próbować. Moja czekoladowa lawa wyszła idealna dopiero za trzecim razem. Robiąc je po raz pierwszy warto przygotować więcej ciasta, aby przetestować czas pieczenia. Artykuł

PaleoLife
20. Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej 300

dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne w smaku, z lekką nutą słodyczy. Kawałek z tortownicy(...)resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego) - pół szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki ksylitolu - 30g lnu mielonego - 30g amarantusa - 2 łyżeczki oleju kokosowego - sok z całej cytryny - pół aromatu migdałowego *opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania na wierzch Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy co jakiś czas i sprawdzamy

Be Fit Be Strong
535. Nieidealny, kokosowy z bananowym twarożkiem. 157

Biszkoptowy kokosowy omlet* z bananowym twarożkiem**  i prażonymi płatkami migdałowymi *z mąką kokosową, smażony na maśle** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+bananNieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy, ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis:2 jajka (+ew. białko)20g mąki kokosowej*10g mąki żytniej(...)Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty.** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył

More food, love and dreams
Wielkanocny mazurek cytrynowy 167

Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec

kolorowotorcikowo
Rafaelo bezglutenowe 224

zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto...Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance"Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki drobnego  cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy(...)szklankę. Pozostałą część gotujemy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz 2 łyżki migdałów. I mieszamy, żeby wiórki się nie przypaliły. Gotujemy okolo 10 min. Po tym czasie powinniście poczuć migdałowo- kokosowy zapach...;)W pozostawionej szklance mleka mieszamy budyń. I dodajemy do gotującego się mleka...Mieszamy energicznie aż masa lekko stężeje...Odstawiamy do ostudzeniaMasło ucieramy na jednolity krem, dodajemy stopniowo krem ciągle

NaKońcuJęzyka
Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik 160

się do niego doda. W tym przypadku jest to mleko kokosowe i wanilia. Dzięki kaszy jaglanej masa sernikowa nabiera kremowej konsystencji a polewa czekoladowa dodaje wyrazistości. Sekretem tego ciasta jest cytryna, która nadaje tofu kwaskowatego, twarogowego posmaku. Ważne jest też aby masę serową dobrze zblendować na gładko, gdyż od tego później zależą doznania smakowe związane z teksturą i konsystencją serniczka(...)mąki kokosowej. Ciasto musi nabrać plastycznej konsystencji jak ciastolina, nie może być za twarde i za suche, bo inaczej będzie się kruszyć. Jeśli mąka kokosowa jest bardzo chłonna to można dodać jej mniej. 6 Ciasto dzielę na pół i każdą połową wykładam żaroodporne kokilki tworząc spód i brzeg serniczka. Ciasto powinno mieć grubość ok 0,5cm. 7 Ciasto wkładam

Book of spells
Lebkuchen 177

tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka(...)kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową 182

Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao

Czerwień i błękit
Śląskie makówki 171

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku

Domowa cukiernia Ewy
Batoniki musli z kaszą jaglaną 120

Sama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka FIT ze szczawiem i łososiem 235

Kolej na świeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością

Kuchnia PROzdrowotna
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 138

zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej(...)wcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 282

mlekiem kokosowym) – przepis : jajka – 6 banany – 2 (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) mleko kokosowe – 1/3 szklanki miód – 1/4 szklanki mąka kokosowa – 3/4 szklanki mąka migdałowa – 1/2 szklanki ( przepis ) olej kokosowy – 1/4 szklanki cynamon – 1,5 łyżeczki soda oczyszczon a – 2 łyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania