dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek
BaRepasDziś polecam Wam babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy . Uwielbiam te małe wypieki. Wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a w szczególności do ulubionej kawy lub herbaty wypijanej z przyjaciółmi. Pysznie, szybko i ta słodka niespodzianka w środku… po prostu nie można skończyć na jednej. Dodatkowo polecam Wam do takich babeczek podać herbatę z pomarańczami z syropu(...)pomarańczy w syropie. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy do 1/2 wysokości, następnie dodajemy po łyżeczce truskawek z migdałami i uzupełniamy po około łyżce ciasta (na wierzch). Formę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Po wystudzeniu babeczki można oprószyć cukrem
Słodkie okruszkirobotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko(...)się na blogu : Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Pudrowane poduszeczki Wydrukuj przepis The post Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkododać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości(...)wykładamy połowę kremu, na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi
Delicious Titbitsmigdały, czasem orzechy piniowe. Ja nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu(...)gładkiej jednolitej masy, 3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy. 6. Po wystudzeniu
vaniliowoczekoladowaBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin Blogpolscy chłopcy są jacyś tacy… Wstydliwi! Nie kupiłam tulipana, ale różową różę, bo jakoś tak lubię działać trochę alternatywnie. A potem upiekłam wegańskie tartaletki różane: z kokosowo-migdałowym spodem i różanym wypełnieniem, udekorowane borówkami i posypką z lifiziowanych malin. Może i nie są tak piękne jak być powinny, ale uwierzcie mi, że ich wygląd jest mało ważny. Są pyszne(...)stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Spód wykładamy w foremkach
Fill The BowlJeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut(...)pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały
Ze smakiem i z pasjąProsty do zrobienia torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej(...)przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut
MyCookBook.plPieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie(...)dalej, tym bardziej, że w swojej ofercie mają: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) - produkty odchudzające , - oleje (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe) + asortyment dla domu (papiery, folie, serwetki
Wypisz WymalujKremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję. Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny(...)łyżeczka octu Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao 50 ml śmietanki 30% lub 50 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń płatki migdałowe do posypania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak przygotować sernik z brzoskwiniami na biszkopcie? Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Masło
Kuchcik gotujeNa blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem
W kuchni Karmel-itkiNajprostszy na świecie przepis na tort. Kiedy chcemy na ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka
Klasyka GotowaniaBywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego(...)sekund ( do momentu aż czekolada połączy się ze śmietaną). Kieliszki z galaretką wyciągamy z lodówki. D każdego kieliszka wsypujemy pokruszone herbatniki a na górę ubitą kremówkę. Deser posypałam płatkami migdałowymi
Amatorka kuchennabardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5cm. Wycinać koła szklanką lub metalową obejmą (u mnie(...)boku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego i kremówki). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego
Smaczne ZdroweNaleśniki z kaszy manny z camembertem, malinami* i płatkami migdałowymi *w środku rozgniecioneNaleśników mi się pod koniec zachciało, więc póki mam czas spełniam swoje zachcianki. I smażę z rana.. no może nie górę, ale w sam raz, aby na mojej twarzy uśmiech zagościł. Ostatnie były typowe, bo kto nie jadł naleśników z twarogiem i dżemem w dzieciństwie(...)zaszkodzi spróbować ;)Przepis:40g kaszy mannyok.100ml mlekajajkoszczypta soli, coś do posłodzenia, aromatJajko miksujemy z mlekiem. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dokładnie rozgrzewamy patelnie, ciasto mieszamy(kasza opadnie na dno) i smażymy naleśniki na wcześniej przetartej masłem/olejem patelni
More food, love and dreams