Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne ZdroweTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat IlonyOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnaŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)Dolce120 | blog: Smiling shrimp Bezglutenowe bounty domowej roboty autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp Quinoa z owocami, orzechami i nasionami chia autorka: dooseet | blog: dooseet Naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, kiwi i miodem autorka: dooseet | blog: dooseet czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą
Weekendy w domu i ogrodziepolędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy.sobota, 15.03.2014 Zmagania(...)pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym- bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedzielaCzas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu.. Niestety trzeba wrócić
W kuchni Karmel-itkiJejku, jedzenie ze słówkiem "BEZ" w nazwie jest ostatnio bardzo modne. Chyba bardziej przykuwa uwagę niż jedzenie "Z". To dodam jeszcze bez konserwantów i bez barwników
Mama z MotylemGofry zawsze kusiły nas wyglądem, ale ich smak (mówimy o gofrach w restauracjach/cukierniach) wiecznie rozczarowywał (jako, że u nas - u matki i córki - nietolerancja nie jest
Wypisz Wymalujprzy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce(...)awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 garść blanszowanych migdałów 4 łyżki kakao w proszku Alce Nero Fair Trade Bio 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie: mleko kokosowe lub migdałowe Przygotowanie: Awokado dzielimy na pół, nożem usuwamy pestkę. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ i przekładamy do malaksera. Dodajemy obranego banana, kakao, syrop klonowy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Jeśli
Moja smaczna kuchniaJak upiec idealny sernik? Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź. Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej
KUCHARNIAPrzed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie
Codzienna kuchnia niecodziennaPascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To
Poezja smakudoświadczenia wiem, że ciężko w "swój napięty grafik" wcisnąć jeszcze ruch. Tym bardziej, że bywałam tak przemęczona, że jedyne o czym marzyłam to łóżko i poduszka, no i ciasto ;) na poprawę nastroju. Ale warto! Na początku dłuższy spacer, może lekki trucht, a potem pływanie... kocham pływać. Uwierzcie mi, że początki są bardzo ciężkie, ale z czasem człowiek czuje się(...)Jesienny omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej). Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. Nocna owsianka z chia, ziarenkami i owocami. Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Otrębowo-owsiane śniadanie (na jogurcie) w migdałowo-owocowej odsłonie Owsianka pod musem z kiwi - idealna na śniadanie Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce
Słodkie okruszkiTort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food Square– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy
Fill The Bowl