ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:198/234)

Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 144

innym jak mielonym migdałem. Można ją wyjadać prosto z opakowania! Mąka z migdałów SYMBIO  nie jest gorzka i idealnie nadaje się do tych właśnie ciasteczek! W robieniu ciastek migdałowych istnieje zasada , którą wpajały mi sycylijskie sąsiadki- ilość mączki z migdałów = ilości cukru pudru. Przetrzymałam je minute dłużej w piekarniku, aby skorupka zrobiła się lekko brązowa i chrupiąca. Taka(...)tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być! Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Przygotuj cukier puder

Z Kuchni Do Kuchni
Mleko sojowe ( soy milk ) 257

mleko sojowe własnej produkcji - czy lepsze sprawdźcie sami. Pyszna jest jaglanka na takim mleku, jak dla mnie lepsza niż na ryżowym - ale to takie moje subiektywne:) Można je wykorzystać do ciasta naleśnikowego, wypieków itp. Mleko sojowe jak pisałam jest bardzo bogate z białko, zawiera również potas, który wspomaga serce i układ mięśniowy. Nie zawiera laktozy, niestety często powoduje alergię pokarmową. Składniki(...)zdrowie Kochani !! Podsumowując i zamykając jednocześnie sagę o mlekach roślinnych powiem, że moim faworytem jest kokosowe. Najprostsze do zrobienia także kokosowe oraz owsiane. Smakowo najbardziej kokosowe i migdałowe, chociaż i sojowe doprawione cukrem z wanilią też smaczne. Na pewno na dłużej zostanie ze mną owsiane, kokosowe i sojowe. A które Wam najbardziej smakuje

apetytnapieczenie
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 155

powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała, nie mówiąc już o mączce migdałowej, która to wchodziła w skład oryginalnego przepisu. Na szczęście miałem sporo orzechów włoskich, wystarczyło je tylko zmielić...Zaczyn:60 g zakwasu pszennego120 g mąki orkiszowej razowej90 g soliWymieszaj dokładnie składniki(...)zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw na godzinę. Ponownie złóż 2 razy

Grahamka, weka i kajzerka
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 166

Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce.   Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta. Góra jest biszkoptowo lekka i puszysta, leciutko przypieczona – środek, kremowy jak budyń w napoleonce. Ten deser to czysta chemia(...)się nie zetnie, a część będzie przypominała twarde grudy. SKŁADNIKI 4 jajka M lub L w temperaturze pokojowej, żółtka i białka osobno 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 150g drobnego białego cukru 125g rozpuszczonego i ostudzonego masła 82% tłuszczu 120g mąki pszennej TYP 500-550 500ml letniego mleka (2%, 3,5%, z mleka migdałowego czy kokosowego też wyjdzie

Karo in the Kitchen
Rolada z jabłkami 171

Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blogSkładniki :4 jajka150 g cukru pudru120 g mąkicukier waniliowycynamon3-4 jabłkałyżeczka cukru do posypania jabłekorzechy włoskie (tak ok 30g)opcjonalnie rodzynkiPolewa:100 g masła5 łyżek mleka1 łyżka(...)rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód

charlotte gotuje
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 386

prawdziwą wanilią- 1 żółtko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej:- 1kg gęstego sera z wiaderka- 1szkl ksylitolu (lub cukru)- 170g miękkiego masła(...)więc 95 minut będzie ok.Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 139

wciepcie 21 do jaki miski i wyrōbcie. Tera niy bydymy tego dołwać do żołdnyj 22 lodōwki, yno zaroz wyklejymy tym forma na tarta. Kebyjście chcieli, to mogecie tyż te ciasto sie rozwałkować miyndzy dwōma papiōrōma do pieczynioł, a potyn yno przeciepnōńć je do formy. Wrojście 23 je do pieca na 15 minut, żeby sie yno leciutko przibrōnołciōło(...)inne 6 naprawdę 7 trawienie 8 przepisów 9 ładnie 10 wygląda 11 boją 12 fasolami 13 leniwy 14 zawału serca 15 mąki 16 trochę 17 kilka kropel 18 migdałowego 19 białka 20 góra 21 wrzućcie 22 żadnej 23 włóżcie 24 przyrumieniło 25 ô= ło 26 czekoladową 27 poukładajcie 28 zdjęciu 29 wyjmijcie Artykuł Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) pochodzi

Chop w kuchni
Bezglutenowe racuchy z jabłkami. 143

płatków owsianych (1 szklanka i dwie łyżki) 2 łyżki skrobii (ziemniaczanej lub z tapioki)* 1 czubata łyżka mąki kokosowej (lub orzechowej, ewentualnie ryżowej) 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego i migdałowego) 2 łyżki stewii z erytrytolem 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1 jajko 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu 2 duże(...)była sucha (dla średniej patelni, ok. 1 łyżeczki oleju na jedną partię racuchów). Na rozgrzanej patelni układamy jabłka – ok. 4-5 plasterków. Smażymy minutę. Każdy plasterek osobno kładziemy na cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Najlepiej smakuje

Fill The Bowl
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 142

zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą w przeróżne reakcje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Kruszonkę szykujemy mieszając cukier z mąką(...)najbardziej lubię jeszcze gorący, z kulką lodów waniliowych. Połączenie tekstur sprawia, że każda kolejna łyżeczka to maksimum smaku. SKŁADNIKI ½ szklanki białego lub brązowego cukru 1 szklanka mąki (pszenna, razowa, migdałowa, orkiszowa- wedle wyboru) 120g masła 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki tłuczonych/mielonych goździków 200g rabarbaru 250g truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego + 4 pełne łyżki cukru

Karo in the Kitchen
Tort kokosowy 345

Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą śmietanę do garnuszka. Na dnie powinna zostać(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu

Kolizje Smaków
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 157

nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość(...)pół, można użyć tylko ryżowej) 1 szklanka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia skórka z 1 małej/średniej pomarańczy 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli płatki migdałowe do posypania + 1 łyżeczka agawy Przepis: -Rozgrzewamy piekarnik do 180C- Dokładnie myjemy/szorujemy pomarańczę i zalewamy wrzątkiem. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre składniki (na końcu ekstrakt z wanilii

Fill The Bowl
Tort uniwersalny z malinową nutą (biszkopt jasny i ciemny) 93

robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta...  Polecam!     Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik .  - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik .     Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki:   (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt jasny(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać

Di gotuje
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 212

szklanka kakao (niesłodzonego) 10 jaj 1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy(...)oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowy sernik kawowy 141

Przepyszny i lekki sernik kawowy z dodatkiem bitej śmietany. Pomysł na spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji. Lekko kawowy posmak sernika wspaniale

Kuchnia bezglutenowa
PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami. 116

M ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po

Wypisz Wymaluj
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 172

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam  na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 150

przepis na jedne z najlepszych ciastek, jakie ostatnio zdarzyło mi się jeść. Są tak cudownie kruche i chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką na i (wiem, co mówię, jedną partię zapomniałam posypać; też były dobre, ale to już nie to samo...).  Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen(...)migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karmelowe gruszki 155

Smaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania