jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku(...)łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Przygotowanie : Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka
Magiczne Życie MartyRewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to pros te , a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy
Słodka StronaWarstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22(...)kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki lub słupki migdałowe skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1. Jabłka zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do niemetalowej miski, posypać 1/2 łyżeczki cynamonu, dodać alkohol, skórkę
Kuchnia Prezydentowejkrem frosting: 300 g serka typu Philadelphia (może być tańszy odpowiednik, np. Almette, Delfiko, Turek etc.) 6 łyżek (100 g) masła w temperaturze pokojowej 180 g cukru pudru esencja migdałowa, względnie aromat opcjonalnie – barwnik spożywczy w proszku lub żelu garść migdałów w płatkach 40-50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Do miski dodajemy wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę, sodę, proszek(...)piec około 35-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (moja blacha ma 32×22 cm). Jeśli chcecie ciasto przełożyć kremem należy podwoić wszystkie składniki i ciasto po przestudzeniu przeciąć na 2 blaty, albo upiec 2 blaty po sobie (biorąc pod uwagę, że ciasto jest dość ciężkie i wilgotne
Pociąg Do Kuchnijeśli można rozkoszować się pysznym napojem za o wiele niższą cenę. Dodatkowo mleko nie będzie posiadać żadnych zbędnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku czy emulgatory. Domowe mleko migdałowe Składniki: 1 szklanka migdałów 4 szklanki wody + woda do namoczenia migdałów 1-2 daktyle szczypta soli Przygotowanie: Wieczorem zalej migdały wodą trochę ponad ich powierzchnie. Rano odlej wodę(...)dolej 4 szklani świeżej wody. Zblenduj na najwyższych obrotach. Dodaj daktyle, sól i ponownie zblenduj. Całość przelej przez sito wyłożone gazą. Rozdrobnione migdały można użyć do ciast, owsianki czy zrobić ser wegański. Smacznego
wegujemyNaszło mnie dziś na babeczki, a że usilnie się redukuję, to postanowiłam zrobić je nie dodając cukru, tylko wykorzystać cukier naturalnie występujący w owocach
greenscarfNatomiast wierzch jest chrupiący. Podczas pieczenia lekko wyrosły i przybrały grzybowy kształt. Efekt nie był zamierzony, ale nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi sprawy. Dobrze, że zdążyłam spróbować moich migdałowych muffinek, zanim katar podstępnie zubożył mnie o dwa zmysły ;) Składniki: 3 jajka 130 g cukru 200 g zmielonych migdałów bez skórki (na piasek) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3/4 łyżeczki(...)pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowaniekostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego(...)ubijać 5 jaj w całości 6 łyżek soku z cytryny 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 łyżeczka olejku migdałowego 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej
Kubki smakuczekoladą 70% a dla „zamydlenia” oczu pozwoliłam Ninie upstrzyć ciastka kolorową posypką, nie można być zbyt nadgorliwym, co nie ? Składniki na około 40 szt. : 120 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej pełnosiarnistej 200 g mąki pszennej 1 duży banan 170 g cukru 150 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie(...)dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek
greenscarfPlackowy maniak wrócił :p Składniki (placki razem/około 200kcal/): 2 jajka 15g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki szczypta sody około 10g ksylitolu jako dodatek mój nowy wynalazek, krem proteinowy: serek wiejski zblendowany z waniliową odżywką białkową KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional , yummy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną piankę z ksylitolem dodajemy pozostałe składniki(...)miksujemy na najniższych obrotach smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta gotowe placki konsumujemy z proteinowym kremem :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana* pekany, nerkowce i płatki migdałoweBoże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.*Składniki
More food, love and dreamsRóżnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa(...)pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy razem z amaretto
Poezja smakuzmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach(...)resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodziepłatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane 1. W blenderze zmiel bardzo mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wybranymi przyprawami. 2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski(...)masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna
Bon Appetit Małgorzaty