choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciastkozercyszklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy miska lub trzepaczka. Do ciasta delikatnie wmieszać owoce. Otrzymane ciasto wlać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam marcepan. Jego smak, zapach i w ogóle :) Tak naprawdę w niewielu sklepach można go dostać i chyba nie jest bardzo popularny. Kiedy dostałam przepis, to
Codzienna kuchnia niecodziennaNaleśniki zapieczone z twarogiem kozim w migdałowej skorupce z sosem wiśniowym*(inspiracja)*mrożone wiśnie i domowy dżem wiśniowyŚwięta udane i to jak najbardziej, mnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek
More food, love and dreamsLubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego
Niezły Młynekczubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki masła • 2 łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki(...)wlać mleko zostawić aż ostygnie • Do miski dać jajka i cukier ubijać do białości wsypać mąkę miksować na niższych obrotach wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę
W królestwie smaków Beatypięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest(...)szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy 2 szklanki drobno startej cukinii Polewa czyli tzw. ganache (połączenie śmietanki 30% i czekolady) 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce, na drobnych oczkach
Walijskie Pichceniepropozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach(...)Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana
Ze smakiem i z pasjąszklanki letniego mleka - użyłam migdałowego owoce miękkie: borówka,maliny Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej
Kuchnia bezglutenowapłynna). Pozostałe składniki, czyli płatki migdałowe, jajka, kakao, przesianą mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej dodajemy do przestudzonej kaszy i mieszamy. Następnie dolewamy płynną masę czekoladową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Formę (moja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej
MyCookBook.pldrewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi) 4 jajka rozmiaru M 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mleka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ szklanki wybranych bakalii
Karo in the KitchenCzekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia formy Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz
Qlinarnie i QlinarnieŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy w naszych kuchniach unoszą się wspaniałe aromaty. Jednym z moich ulubionych jest zapach pieczonego ciasta. Coś pięknego, chyba się ze mną zgodzicie? Mam dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasto świąteczne, zielony keks z bakaliami, obficie polany lukrem. Dzięki szpinakowi uzyskałem piękny zielony kolor. Polecam nie tylko od święta. Obserwuj mój profil(...)kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować na gładką masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik
kulinarnyJa