ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:154/234)

Makowiec z masą kajmakową 207

ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się,  że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka(...)łyżką łączymy wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce (28*21) wyłożonej papierem do pieczenia w  temperaturze około 175 stopni przez 50 - 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto przestygnie, nakładamy warstwę kajmaku. Następnie  rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i wylewamy na makowca tworząc cienkie pasy. Widelcem formułujemy wzorki

Pan i Pani Smith w kuchni
Zdrowy mazurek 136

jaglana) 100g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 100g dojrzałego banana 50g masła orzechowego Krem: 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie) 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 379

Mam problem. Poważny. Ostatnio skala problemu rośnie dramatycznie, żeby nie rzec - wręcz drastycznie... Otóż, jestem postawiona pod ścianą, i mam dwie opcje - żyć, czy spać...? Oto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 193

serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową(...)opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego zapach pomarańczowy Składniki na masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie  Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku. Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym

potrawyregionalne
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 138

Kiedyś robiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 130

Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny(...)drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Poezja smaku
Wieniec drożdżowy z makiem 141

została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru(...)łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą

Food Square
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 219

się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, nie zdrowe(...)własnie kawałek tego ciacha. Pozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder

Apetyt na Zielone
Sernik z makiem 139

rodzynki  + olejek migdałowy + miód wg.smaku) 2 jajka ewentualnie można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami 319

wyszedł: brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami. To wszystko przez te migdały Ale równie istotna jak druga część tytułu jest jego pierwsza połowa, czyli ciasto szybkie i łatwe. Niby składa się z trzech warstw czyli ciasto, jabłka i migdały ale jest na tyle proste, że poszczególne elementy szykujemy praktycznie w tym samym czasie. Dzięki temu ciacho jest gotowe naprawdę bardzo(...)konkretne ciasto, bez potrzeby przeszukiwania całego bloga Ciacho polecam. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Brownie: – 300 g czekolady gorzkiej 65 lub 70% – 200 ml śmietanki 30 lub 36% – 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) – szczypta soli – 3 łyżki cukru pudru – 5 łyżek mąki Migdały karmelizowane: – 7 łyżek płatek migdałowych

Relaxtime
Drożdżowy placek z owocami 170

ciasta.  Same plusy. :) Polecam zatem ten przepis. :) Składniki (na prostokątną blachę o wymiarach 35x25 cm): 1/2 kilograma rabarbaru 1/2 kilograma truskawek 1/2 kilograma mąki pszennej, tortowej 30 gramów świeżych drożdży 80 gramów cukru plus dwie łyżki stołowe 150 ml mleka 3,2 % 100 gramów masła 82 % 2 jajka 15 gramów cukru waniliowego szczypta soli 100 gramów płatków migdałowych Kruszonka(...)Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Po wyrośnięciu do rozczynu dodać jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.  Wszystkie składniki należy wyrobić ręką, do czasu aż ciasto zacznie odrywać się od dłoni. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny.  W tym czasie wykładamy blachę

Garniec Magalie
Drożdżówki z brzoskwiniami 171

delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego(...)rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu

dom-agi.pl
Wegańskie ciastka migdałowe typu TUILE 68

cukru pudru (najlepiej zmiksowany brązowy cukier) 25 g masła roślinnego 4 łyżki (60 ml) mąki pszennej 1 szklanka (około 100 g) płatków migdałowych Wykonanie: Do większej miski przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy tak, aby płatki były dokładnie obtoczone w mące. W niewielkiej misce mieszamy (moja ś.p. babcia mówiła “bełtamy”) aquafabę widelcem przez około(...)około 20-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub mata silikonową wykładamy łyżką porcję ciasta i kształtujemy okrągłe ciasteczko. Robimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pamiętamy o zachowaniu większych odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra-dół) przez około 15 minut albo aż ciasteczka będą lekko złociste

Lamarida.pl
Makowiec nie tylko świąteczny 367

było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek  mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g  masła, roztopionego, schłodzonego  pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu(...)białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej Wykonanie:Do miski dajemy mąkę i drożdże- mieszamy. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól, letnie mleko i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy roztopione i schłodzone masło

Smaki Edyty
BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 220

pieczenia – 2 płaskie łyżeczki mleko – ½ szklanki – 100 ml kakao – 2 łyżki olejek migdałowy – kilka kropel ( można pominąć ) serek maskarpone lup typu Philadelphia – 100 g masło orzechowe – 4 łyżeczki cynamon – 1 płaska łyżeczka PRZYGOTOWANIE : Do miski wlać mleko i olej. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem(...)uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki przez 15 – 20 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Jabłka pod kruszonką 91

prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu

To co kocham
Mazurek na waflach 118

Bo kto powiedział, że mazurki można jeść tylko w święta :P Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy kajmakowej 200 g czekolady gorzkiej / mlecznej płatki migdałowe

Malinowo w kuchni
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 189

łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli 125 g masła 2 jaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka

Czerwień i błękit
Muffinki piernikowe z pijaną pigwą i olejem rzepakowym 143

jajka pigwy w spirytusie rodzynki cukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec

MarciochaKucharzy
Naleśniki bezglutenowe 187

wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie

Naleśniki
Mazurek kajmakowo - kakaowy 154

były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe daktyle Sposób wykonania: Do masy kajmakowej dodać kakao , masło

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania