ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:156/234)

Aromatyczny makowiec czekoladowy 147

pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie(...)miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie  Mak zalać wrzątkiem do przykrycia. Wystudzić i dokładnie odcedzić z nadmiaru wody np. na sitku. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą

Chocolate Muffin Blog
Seromakowiec. 797

czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła(...)duże jajka lub 3 małe 100 g sparzonych rodzynek garść posiekanych orzechów 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej tutaj przepis kilka kropel aromatu arakowego ewentualnie migdałowego      Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie do maku dodajemy masło, miód, cukier

Rozpustne gotowanie
sałatka z truskawkami i szpinakiem 166

*składniki na 2-3 porcje: 80 g szpinaku, świeżych, młodych listków 250 g truskawek, świeżych 100 – 200 g białego sera 2 garstki płatów migdałowych miód

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowa gwiazda z makiem 109

Pyszna drożdżowa gwiazda z masą makową - pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 540 g mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa(...)maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła 1 łyżka miodu 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżki dżemu (np. pomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe) 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy 1/4 szklanki  skórki pomarańczowej kandyzowanej 80 g rodzynek 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów Dodatkowo: jajko roztrzepane

Kocham..lubię..gotuję..
Migdałowe chrupki, ciasteczka 157

migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać kleksik ciasta, nie rozsmarowywać ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozleją. Nakładać porcje ciasta w dość dużych odstępach. Każde ciastko obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 20-30 minut. Ciastka muszą być chrupiące, po wyjęciu z piekarnika. Zostawić ciastka(...)cukier, czas 30s, obroty 10 wyjąć zmielone migdał i wyczyścić naczynie – białka ubić na sztywną pianę, nałożyć motylek, czas 4 minuty, obroty 3 – do białek wrzucić proszek migdałowy, czas 15 sek, obroty 1 – reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami 216

orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych 100 g czekolady gorzkiej czekolada do dekoracji Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i stale miksując wbić po jednym jajku. Wsypać wymieszane z sobą mąki, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Na końcu wmieszać posiekaną nożem czekoladę i wszystkie bakalie. Nabierać jednakowe porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać

https:KKuchniaMniam
KETO PĄCZKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 314

część schłodzonego mleka kokosowego ) 40 g mąki migdałowej 20 g mąki kokosowej 1 jajko 2,3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu opcjonalnie słodzik (keto, LCHF), ksylitol lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) smalec do smażenia – ok 400g Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smalec rozgrzać w małym rondelku. Formować z ciasta za pomocą 2 łyżeczek malutkie kulki. Smażyć

Ola la LCHF
Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami 181

mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw

Kuchnia bezglutenowa
Sernik lekko migdałowy z malinami 420

minut na lekko złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 1 kg zmielonego półtłustego białego sera;  100 ml śmietany 30% lub 36%; 5 dużych jajek; 200 g cukru pudru; 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropli aromatu (olejku) migdałowego; 3 łyżki przesianej mąki pszennej; 1 łyżka przesianej mąki

In my kitchen
Sernik migdałowy z malinami 97

wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 100 ml śmietany 30% lub 36% 5 dużych jajek 180 g cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego (można dać mniej, gdyż jest dosyć migdałowy

Moja Galeria Smaku
NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM 155

jeszcze jeden fantastyczny dyniowy przepis!Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi fantastycznym kremem dyniowym.Wielbiciele budyniu będą zachwyceni!Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad , albo kolację na ciepło!Obsypne cukrem pudrem albo obsmażone na masełku są rajem dla podniebienia ;)Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 1 szkl* mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl* duże jajko – 1 szt* sól

Ostra na Słodko
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 164

Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 żółtka 25 dag masła puszka brzoskwiń w syropie 50g płatków migdałowych do posypania Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej

Czerwień i błękit
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 171

ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się w świetnych(...)ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać w dużych odstępach od siebie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka i posmarować je. Piec ok 7 -10 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce. W między czasie przygotować nadzienie migdałowe

pink envelope
Migdałowiec na krakersach bez pieczenia 354

pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka kajmaku, polecam(...)warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki

Apetyczna babeczka
Tort kokosowy 213

rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Tyle z ciekawostek. Orzechy kokosowe posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Wiórki kokosowe mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm(...)500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego, aby oddzieliła

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania