ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:126/234)

Szarlotka japońska 189

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)Składniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek  7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTA WIELKANOCNE 231

wykładano (najostrożniej) z form na puchowe poduszki lub pierzyny, aby się nie zgniotły i wolniutko ostygły. rozmawiano szeptem, bowiem i hałas mógł wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe(...)kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca

Ciastka - domowe słodkości
Krajanka piernikowa na Święta 142

cukru pudru 3 dag płatków migdałowych 5 dag skórki z pomarańcza 5 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki mleka masło do formy mąka do formy Wykonanie: Mąkę wsypać do miski i wlać miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać migdały, skórkę z pomarańcza, przyprawy i sodę - wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubości 1 cm i przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kruche poduszeczki z makiem. 152

tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem  na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej(...)otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania      Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy

Rozpustne gotowanie
Różowe babeczki w kształcie serca 172

można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa: 5 kostek mlecznej czekolady(...)twarde jak kamień. 2. Do blaszki na babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto do silikonowych foremek w kształcie serduszek do 2/3 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut rozgrzanego do 180 stopni. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy babeczki są gotowe, wbijamy

My Culinary Art
Serowe knedle z truskawkami 167

śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp.   Ziemniaki obrać u ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać

My simple kitchen
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 195

Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)zależności od nadzienia): sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek,   Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również

Ola la LCHF
Włoskie pączki z ricotty – baci di ricotta 190

tortowej (90 g) 2 ekologiczne jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub ekstraktem migdałowym/waniliowym) cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ricottę miksujemy z jajkami oraz amaretto. W miseczce łączymy ze sobą mąkę(...)miksujemy do połączenia składników. W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej na wysokość ok. 3-4 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz porcje ciasta (jedną nakładamy – drugą zsuwamy). Smażymy na ciemno złoty kolor. Wyławiamy za pomocą cedzaka i odkładamy na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Włoskie pączki z ricotty – baci

Poezja smaku
Przysmak Magdy 42777

tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy(...)skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.  Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut. Masa śmietanowa Składniki: 1 litr śmietanki

kgwjanczewo
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1166

margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam BackMit),  2 żółtka,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny,  łyżka miodu,  3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę(...)miód oraz olejek migdałowy.  Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa:  350g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  1/2 szklanki mleka,  3/4 szklanki cukru, łyżka margaryny. Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy.  Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu,  200g margaryny

Z miłości do słodkości
Torcik Wuzetka 148

Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec

Różne smaki w kuchni
Torcik truskawkowy 266

truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki:    biszkopt migdałowy:      50gr zmielonych migdałów(...)delikatnie wymieszać łyżką. Zmielone migdały oraz mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C.  Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan

Amatorka kuchenna
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 148

białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru(...)wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy

Nie tylko w kuchni
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 169

puszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy

Gotowanie i blogowanie
Migdałowiec 217

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, więc przepis oczywiście musiał się tu znaleźć. Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki Iwonki, która

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania