ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:117/234)

BIsZkoPt Kokosowy z KOKOsowym kremem i KOKOSOWĄ BEZĄ 200

Składniki: ciasto: 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g)  0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza(...)mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dolewamy mleczko kokosowe i aromat, białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy

Luźna Kuchnia
Gluten – co to jest? 63

powietrze w cieście. Takim „ czymś ” jest właśnie gluten . Jak powstaje gluten? Gluten powstaje z mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny, które łączą się i reagują ze sobą w wyniku wyrabiania ciasta z wodą . Powstały kleisty gluten pozwala wyłapać i uwięzić w cieście pęcherzyki powietrza, które nadają naszemu wypiekowi kształt , miękkość i sprężystość . Gluten sprawia, że nasze ciasto ładnie rośnie(...)wewnątrz ciasta. Tak jak gumowy balon stanowi barierę dla powietrza zawartego w środku. Powstanie glutenu jest niezależne od mechanizmów spulchniania ciasta . Proszek do pieczenia lub drożdże przyczyniają się do mechanizmu powstania cząstek powietrza w cieście. Jednak znając mechanizmy powstawania glutenu możemy sami przejąć kontrolę nad finalnym wyglądem naszego ciasta. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru składników. Jeśli robimy ciasto drożdżowe

SmartBake.pl
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 185

Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal(...)wanilii wydrążamy ziarenka i wraz ze skórką z cytryny dodajemy do masy, mieszamy. Otrzymaną masę łączymy z migdałowo-kokosową mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy

Be Fit Be Strong
Cynamonowiec 201

pieczenia; 2 łyżki mąki pszennej; kilka kropli aromatu migdałowego; Wykonanie: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 o C w tej samej formie, co ciasto cynamonowe. Składniki na masę: 8 żółtek; 1 op. cukru waniliowego

In my kitchen
Drożdżówki z budyniem 218

odstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do  180°C na 20-25 minut. Upieczone drożdżówki przestudziłam na kratce i polałam lukrem.Od przygotowania do gotowego wypieku minęło kilka godzin, ale czas poświęcony na drożdżówki z budyniem nie jest czasem straconym. Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu, będzie zawsze zapowiedzią wspaniałych doznań

mojewypiekiinietylko
Szybkie ciasto jogurtowe z malinami 179

Ciasto przygotowuje się ekspresowo. Jest wilgotne i słodkie, przełamane kwasowością malin. Idealne.  Składniki: - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 200 g masła - 3 jajka - 250 ml jogurtu naturalnego - kilka kropli aromatu migdałowego - skórka otarta z 1 pomarańczy - dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)dokładnie łączę z pozostałymi składnikami.  Do masy dodaję składniki sypkie, które na początku przesiałam do miski i dokładnie łączę. Na koniec dodaję maliny i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy ok 25 cm i piekę w 175 stopniach 60-70 minut. Smacznego

Cook&Love
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 80

Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście Dziś makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście - idealny nie tylko na Święta, ale również na Sylwestra i sezon karnawałowy. Dzisiejsze ciasto posmakuje wszystkim fanom makowców z dużą ilością maku . Ten makowiec z masą makową bez mielenia jest błyskawiczny do przygotowania. Kiedy korzystamy z maku mielonego, bardzo łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy(...)wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki.  Moim zdaniem makowiec na kruchym cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta na wyjątkowe okazje :) Polecam również moje kruche

Lekcje w kuchni
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 81

mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów) -ulubione owoce -migdały i płatki migdałowe Nutura BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę(...)Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić

Candy Pandas
Pijak-Cycki Murzynki 447

masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram. Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy(...)KAKAOWA: 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka kakao Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo

Moje Słodkie Piekiełko
Chałka drożdżowa z kardamonem 235

taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki(...)niesolonego masła, w temp. pokojowej 50 g rodzynek (nie dałam) 30 g płatków migdałowych Dodatkowo 1 jajko do posmarowania Do misy miksera wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować.   Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto

UgotujmyTo.pl
Keto Krakersy z Ziarnami 74

stopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw krakersy(...)przechowywać w hermetycznym pojemniku. Upewnij się również, że są w pełni wysuszone i wychłodzone przed włożeniem do pojemnika. Mam uczulenie na orzechy, czy mogę pominąć mąkę? Tak, mąka migdałowa działa jako spoiwo. Jeśli masz uczulenie na orzechu to możesz ją zamienić np. zmielonym siemieniem lnianym. Jeśli szukasz więcej przepisów na keto pieczywo bez orzechów, to zachęcam do spróbowania błyskawicznego keto

ZGruntuFit
Tort Mrowisko 120

czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło(...)schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. • Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć

To co kocham
Maślane ciasteczka kawowe 68

wyciskać z niego na blachę  (uprzednio wysłaną papierem dopieczenie) niewielkie porcje ciasta. (Ja formowałam ciasteczka o średnicy około 4 cm. Akurat użyłam końcówki z gwiazdką, ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, ponieważ podczas pieczenia ten kształt delikatnie się rozpłynie.) Każde ciasteczko dodatkowo posypałam płatkami migdałowymi. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 13-15 minut w temperaturze

Di gotuje
Mleko migdałowe 124

leczeniu istniejącej cukrzycy jak i przy jej prewencji. Najnowsze dane wskazują również, że migdały odgrywają znaczącą rolę w budowaniu prawidłowej flory jelitowej.  Mleko migdałowe z łatwością możecie przyrządzić w swoich domach. Poniżej przepis. Mleko migdałowe Składniki: 1 /2 szklanki migdałów bez skórki (około 8 g ) 2 szklanki mineralnej Przygotowanie: Obrane ze skórki *migdały rozdrabniamy lekko  blenderem (niekoniecznie(...)gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać do kawy ale nie wrzącej, ponieważ może się rozwarstwić. *Aby obrać migdały ze skórki

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania