Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy
Smakowy RajNie będę udawać, że to ciasto jest łatwe, bo takim nie jest. Do tego jest pracochłonne, ale ja właśnie lubię piec takie wypieki. Kiedy gotowy tort
Przepisy Aleksandrypłatki migdałowe Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego mleko, mieszamy. Mleko z masłem powinny być letnie. W miseczce mieszamy drożdże z 3 łyżkami maślanego mleka i odstawiamy na 5 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kardamon i sól. Łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i resztą mleka. Wyrabiany ok 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wyrabiamy ciasto ręką(...)Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki na blasze w sporych odstępach. Odstawiamy bułeczki do ponownego wyrastania na ok. 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem lub płatkami migdałowymi
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 100 g migdałów 300 g mąki 80 g cukru pudru 200 g masła 1 szczypta soli dodatkowo opcjonalnie do oprószenia: cukier puder cukier z prawdziwą
Domowy Smak JedzeniaBeza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g) płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół, "wylepiamy" nim 2 formy wyłożone papierem
Malowane smakiemmaku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy
Tradycyjna Kuchniatego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam kilka osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka)PRZEPIS(na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki(...)mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę
coolinarnastrefa.blogspot.comsmaku ale też w wyglądzie. Tym razem przygotowałam mazurek, który w smaku przypomina trochę blok czekoladowy (który uwielbiam) z mnóstwem bakalii. Wyszedł baaardzo słodki ale jaki pyszny :) Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki Młynomag 1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/3 szkl cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 200 g margaryny łyżka smalcu jajko łyżka kwaśnej śmietany Masa(...)granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych daktyli 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto
Smakołyki Asiprościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz do moich migdałowych naleśników. I tak też się stało :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 gruszka cukier cynamonowy A jak to zrobić: Z mąki, mleka, migdałów, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej puszyste, można dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Śmietanę ubić na sztywno razem
Kuchnia w opałachszczypty soli 4 jajka 800 ml mleka 300 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego (użyłam z Gostynia) 9 g aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać aby nie zostały grudki. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylać jedną porcję ciasta (używam do tego chochli) i smażyć do czasu, aż pokażą się na naleśniku pęcherzyki, następnie odwrócić i smażyć przez
Krakowskie smaki Anipiernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny. *tortownica(...)opakowanie przyprawy do piernika do dekoracji 3 kostki czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamaku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie
Mania WypiekaniaZdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu(...)łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy
Mania Gotowaniaorzechów włoskich, posiekanych 50 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko
Opowieści z piekarnikaszkl cukru pudru 350 g mąki Warmińskiej Młynomag 2 żółtka szczypta soli wanilia (kilka kropel) aromat cytrynowy (kilka kropel) aromat migdałowy (kilka kropel) maczki i posypki dekoracyjne od Delecta Masło z cukrem i żółtkami ucieramy, dodajemy aromaty i mąkę, ciasto ucieramy jeszcze kilka minut. Wypełniamy maszynkę i wyciskamy ciasteczka na suchą blachę, dekorujemy posypkami Delecty. Piec
Gotowanie jest łatwe