ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:785/1234)

Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki 61

Konkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym dusza zapragnie. W wydaniu nadziewanym nie wymagają niczego więcej poza talerzem(...)miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy na minutę. Następnie rozcieramy łyżeczką, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem, wlewamy rozpuszczone masło, rozbełtane jajko. Przesiewamy mąkę z mlekiem w proszku. Mieszamy i zagniatamy ciasto, które po trzech minutach powinno być miękkie i odchodzące od dłoni. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy

Kronika Piekarnika
Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia/včelie úle 201

Witam Kochani dziś chcę Wam przedstawić przepis na czeskie ciasteczka bez pieczenia Pszczele ule :) Do ich przygotowania są potrzebne specjalne foremki, które można zakupić za niewielka cenę na wszystkim dobrze znanym portalu aukcyjnym. Są dostępne różne kształty, ja kupiłam ule i misie :)  Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem(...)cukru waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli DODATKOWO DO DEKORACJI -1 czekolada deserowa -dowolne ozdoby np małe perełki Potrzebujemy też takich foremek  Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI) Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z Truskawkami i Musli 249

Ciasto z Truskawkami i Musli Składniki: Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 jajek 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą

Mała Cukierenka
BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 174

wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam //   Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku(...)kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku z pomarańczy. Gotowe ciasto wyłóż do foremek na tartaletki i piecz je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie

Via Gusto
Zakwas na żurek 653

dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy i możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :) Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki(...)Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media

Kulinarne Przeboje
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 210

wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy.   Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej(...)gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odsączyć i zblendować na mus.  Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto.  Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do  tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Rumowy makowiec. 116

proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wrzucamy lekko odciśnięte z rumu bakalie. Ponownie mieszamy. Kamionkową formę smarujemy lekko tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Możemy również zrobić to na papierze do pieczenia, który ułatwi nam przeniesienie do formy. Wystarczy później nałożyć na formę papier z przyklejonym ciastem (ciastem do dołu(...)delikatnie zerwać papier i wyrównać boki. Następnie wlewamy masę makową. Z mniejszej części ciasta wykrawamy gwiazdki w różnych rozmiarach i układamy na maku. Pieczemy w 180°C, przez 45-50 minut. Smacznego

DominikaDolci
Ciasteczka owsiane z rodzynkami 157

wanilią 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych garść rodzynków Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Następnie dodajemy cukry i mąki z proszkiem do pieczenia i intensywnie mieszamy, aż połączą się z masłem, później dodajemy jajko i nadal mieszamy. 2. Na końcu dodajemy(...)właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta.  4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 15 minut. Smacznego

Kawa z mlekiem
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 309

farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy(...)każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się

Dieta bez mleka
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 561

Takie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić

Ala piecze i gotuje
Niskokaloryczne, niskotłuszczowe ciasto pomarańczowo – kokosowe – idealne na gorące dni. 145

smaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni. Składniki na ciasto: puszka cieciorki (200g) 3 jajka pół szklanki cukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki na galaretkę pomarańczową 500ml świeżo(...)kokosową 500ml mleczka kokosowego light 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo duża pomarańcza. Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie rozprowadzić w ubitych jajkach z cukrem. Przelej do foremki wysmarowanej masłem

wysmienity
Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli 138

dobrego, bez mleka i najlepiej czekoladowego, bo własnie takie ciacha najbardziej lubi nasza najmłodsza pociecha. Padło na ciasto fasolowe, do którego długo się przymierzałam, ale jakoś nie wychodziło. Oczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe(...)Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno jest w środku upieczone

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 173

kawałki, otrzeć skórkę z pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej i skórkę(...)dodać suche, przesiane składniki – zmiksować do połączenia. Następnie dodać ocet i krótko zmiksować. Na koniec wsypać suszone owoce – wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie uwolnić je z formy i przełożyć na kratkę

Even Better Food
Pierniczki nadziewane 153

masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao  Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko lepkie. Następnie je rozwałkować i za pomocą szklanki(...)przykryć drugim krążkiem. Docisnąć, aby brzegi się zlepiły. Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać pierniczki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pierniczki przez 15-20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić pierniczki według uznania. Można zrobić dekoracyjne esy-floresy lub w całości posmarować pierniczki czekoladą

My simple kitchen
Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami 291

który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)wciskając je lekko w masę - kawałki owoców poukładać w odstępach od siebie, nie powinno być ich za dużo, żeby za bardzo nie obciążać ciasta - ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni - piec 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem - przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami 158

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest

VioletoweKucharzenie
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 229

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z

Smakuje zdrowo
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 185

więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka jak piekę dodaję tylko łyżkę nasion chia, bez czarnuszki. To taki mały kompromis :) No to co? Pieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka 33 x 9 cm/: 450 g mąki pszennej(...)rozpuściły. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 10 - 15 minut. Po tym czasie widać na powierzchni napuszone drożdże. Wszystkie etapy widać na zdjęciu niżej. Do napuszonych drożdży wsypuję całą zawartość z mniejszej miski, czyli mąki i sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam

Blondynka Gotuje
CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I GALARETKĄ 287

Lekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym

Zrób to smacznie
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 243

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Babeczki czekoladowo – marchewkowe z mlecznym kremem 195

wszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni(...)pieczenia Delecta Mąkę, sodę , proszek do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać, dodać płatki czekoladowe i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z marchewką mieszając. Przelać do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: 1/4 szklanki mleka; 1/3 szklanki cukru

dom-agi.pl
Chlebek do żurku 244

Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić(...)miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka. Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowa drożdżówka na szybko 580

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3  Składniki(...)wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać.  Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.   Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią. Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy

Ze smakiem i z pasją
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 395

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby(...)jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu naponczowany połową mieszanki soku jabłkowego z dodatkami i wyrównać. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie

Trzeci talerz
Jabłecznik 189

rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki

My simple kitchen
(dietetyczny) cynamonowy biszkopt z jabłkami 171

też zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :) I proszę jeszcze o jedno...A mianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle, ale byłam zmuszona to zrobić... Wiecie, nawet gdybym chciała sfotografować ciasto następnego dnia, również byłby z tym problem, ponieważ...ciasta już prawie nie było :)) LEKKI CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI inspiracja - Przysmaki(...)proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 minut

chili & sugar
Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa 112

Bez zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy(...)opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy

Marder&Marder Manufacture
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 167

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na

Gotowanie to kochanie
Babka mateczki 158

puszystą masę. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać   2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować   tłuszczem i posypać bułką tartą(...)nią wlać masę z kakao. Autorka podaje, że można później delikatnie spiralnie zamieszać obie warstwy , ja tego nie zrobiłam. Gotową babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Focaccia - chlebek na grilla 125

piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie(...)mlekiem, wodą i oliwą z oliwek. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia

Słodkie Przyjemności
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 195

znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski(...)konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezęPiec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko zrumieni.Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego!Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 651

Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy  6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy(...)wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz

Słodka Strona
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 147

białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie, i nawet psa w jakimś takim jakby bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kubuś 661

powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe(...)łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 159

czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji(...)ciasta będziemy chcieli wykorzystać oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy  na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO Z RÓŻĄ 202

urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ kremjest połączony z konfiturą różaną, płatki z konfitury zanurzone w kremie  w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkoptnasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku(...)Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta

RAROSSA
Ciabatta... 152

Ciasto w tym czasie urośnie i opadnie.Po 12 h przygotowujemy 2 łyżeczki drożdży i rozrabiamy z 300 ml letniej wody i całość mieszamy z przygotowaną bigą, dodajemy 250 g mąki, po czym ponownie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 2h. Gdy ciasto podwoi objętość dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez(...)grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika).Piętkę smarujemy masłem i jemy od razu póki ciepła. :) Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 217

źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu

Poezja smaku
Sernik z masą kajmakową 338

dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy.Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 - 50 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Na ciasto: 100 g margaryny szklanka(...)wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z  kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować

Słodkości i nie tylko
Tarta z dynią i jesienna dekoracja stołu! 98

formę do pieczenia. Jestem zwolennikiem porcelanowych form do pieczenia, z kilku powodów. Zdecydowanie szybciej i prościej utrzymać formę w nienagannej czystości. Ciasta nigdy mi się nie przypalają na brzegach i ostatni powód- po prostu taka forma pięknie się prezentuje na stole. Nie muszę już używać dodatkowej patery, wystarczy ciasto postawić na środku stołu i osiągniemy super efekt(...)umili na pewno nie jedno popołudnie! przepis TARTA PUMPKIN spód ciasta: -100 g zimnego masła - 180 g mąki pszennej - 2 żółtka - 1 białko WYKONANIE: W/w składniki zagnieć na jednolite ciasto. Schłodź przez kwadrans w lodówce, wylep formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej

SMYKWKUCHNI
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 142

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  26 śliwek  cukier puder 5 białek

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem 466

Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla

Smakołyki Bereniki
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 168

Po raz pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z

Ala piecze i gotuje
Marchwiowe babeczki z bananem i kremem 123

Dawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać

Be Fit Be Strong
Podstawowe bułki śniadaniowe 469

Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej

MarcinChef
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą (bez cukru) 112

jego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera. Chlebek bananowy nadziany posiekaną, gorzką czekoladą to kolejny pomysł na ciasto bez dodatku cukru. Chlebek jest idealny w smaku - nie za słodki, miękki z wilgotnym miąższem i chrupiącym wierzchem. Polecam :) Pamiętajcie - do ciasta należy dodać dojrzałe banany, ponieważ dzięki nim chlebek nabiera słodyczy.  Składniki na keksówkę o długości(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać ją do ciasta (można pozostawić 1 łyżkę posiekanej czekolady do dekoracji) . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Z wierzchu udekorować połówkami pozostawionego banana (przekroić go wzdłuż na 2 części) i całość posypać pozostawioną czekoladą. Piec około 50-55 minut

Ugotować
Rogale drożdżowe w 30 minut 209

przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików(...)jednolite ciasto. 3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w  tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez 15-20 minut

Danka Pichci
BISZKOPT bez proszku do pieczenia 99

jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki.  BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA   Żeby zrobić idealny biszkopt nie ma żadnych tajemnych trików i nie potrzebny nam proszek do pieczenia.  Sedno tkwi w dobrym ubiciu  białek. Trzymając się tej zasady zawsze wyjdzie Wam każdy biszkopt(...)obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 7. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Tortownicy niczym nie smarujemy. Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki

RITA food channel
ŚWIĄTECZNY TORCIK 177

wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie(...)czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz  startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka dla alergika 170

roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu(...)łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 122

ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jak takie duże kawałki kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/2 szklanki ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Białka ubić

Obiad gotowy
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 224

Kolorowa pianka z owocami to pyszna  propozycja na małe co nieco do kawy. Przepis na casto należy do tych co zawsze  wychodzi, więc zachęcam

magiczna kuchnia Kasi
Pączki bez tłuszczu, czyli „fit” pączki prosto z piekarnika 208

można się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę(...)wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do kubka wodę i włóż do niej łyżkę. Ciasto nakładaj moczoną w wodzie łyżką – nie będzie się wtedy do niej przyklejało Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę, starając się, żeby

Eat me! Fit me!
Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie 229

pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może(...)gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje. Ciasto: 3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym. 4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde

Mała Cukierenka
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 177

masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie dopiero po ok. 1,5-2h. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach(...)większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo. Pieczemy w zamkniętej formie do przyrumienienia (u mnie ok.7 minut), zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. Po zdjęciu z gofrownicy gofry odparowujemy chwilę na kratce. Można delektować się jeszcze ciepłymi lub poczekać

Smaczne Zdrowe
PYSZNE ORZECHOWE CIASTO bez pieczenia (wegańskie, bezglutenowe) 296

ciasto, które chcę Wam dzisiaj pokazać ma wiele zalet – jest bez pieczenia, jego przygotowanie zajmuje nam jedynie nieco ponad pół godziny, jest odpowiednie dla bezglutenowców i wegan. Jedynym minusem jest fakt, że zawiera cukier – lecz można go zastąpić innymi słodzikami, jeśli nie używacie cukru. Ciasto jest idealne dla osób ćwiczących, które to potrzebują sporo kalorii(...)masła orzechowego (BioIndygo) 500 ml wody 50 g cukru 1 budyń (jeśli Twoje ciasto ma być bezglutenowe, użyj bezglutenowego) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: kilka łyżek masła orzechowego (BioIndygo) kilka łyżek brązowego cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować spód daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i połącz z płatkami jaglanymi oraz roztopionym olejem kokosowym. Ze składników tych wyrób

Via Gusto
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 152

cukru pudru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej troszkę otartej skórki z cytryny WYKONANIE CIASTA : Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. SERA: Wszystkie(...)jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. SKŁADANIE: Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni

Pani na deser
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 135

wsypujemy cukier. Pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy owoce - jeśli używasz świeżych pokrój je na mniejsze cząstki.  Następnie do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąkę. Kolejno wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 7-8 mniejszych kulek(...)Każdą rolujemy a następnie zwijamy jak ślimaczki. Na środku ugniatamy ciasto tworząc zagłębienie w które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez  około 25 minut. Pyszna i aromatyczna drożdżówka

Health-Fit-Life
Szarlotka krucho-drożdżowa 163

SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ?      To wszystko zmusza Agnieszkę do myślenia i szperania w głowie lub w internecie by przeskanować przepisy i zrobić coś co będzie zgodne z filozofią(...)dodajemy rozpuszczone drożdże i dalej już ręką zagniatamy ciasto. Jeśli nasze ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć to możemy dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tort Czarny Las 242

ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków(...)kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Na samym końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 - 50 minut. Mój piekł się

kruche babeczki
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. 192

się małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam  z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)cukier, proszek budyniowy i na koniec powoli wlewać olej. Piankę wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Na piankę poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-40 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Kremowy sernik z musem truskawkowym 457

dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć !  Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff. Jesli chodzi o sam sernik, to jest  kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony.  Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek(...)mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj  dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 129

cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę(...)wyciągam ciasto, dzielę na 3-4 części i każdą część wałkuję cienko- najlepiej bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie ciasteczka trudno przenieść na blaszkę dlatego wygodniej wycinać ciastka bezpośrednio na niej. Gotowe pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut, jedynie

Mango Papaja
Kruche cytrynowe ciasteczka 150

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo

Smaki Przyprawy i Kolory
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 124

pieczenia 4 łyżki drobnego cukru 100 gram roztopionego masła masło do wysmarowania formy olejek cytrynowy (lub woda pomarańczowa) Ubiłam pianę na sztywno. Dodałam cukier. Ubijałam dalej. Dodałam żółtka a za nimi przesianą mąkę i inulinę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wąską stróżą nalałam wlałam rozpuszczone ale chłodne masło. Całość przełożyłam do wysmarowanych masłem foremeczek i piekłam(...)minut w 200 stopniach. Kiedy ostygły wyjęłam z formy, przekroiłam na pół i posmarowałam pomarańczową konfiturą bez cukru

AZgotuj!
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 205

gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno się kleić); mikserem przez ok. 6-8 minut, lub ręcznie przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu, aż masło zupełnie połączy się z resztą ciasta. Ciasto jest bardzo elastyczne, przypomina miękką plastelinę, nie lepi się do rąk i świetnie formuje.  Zagniecione ciasto przełożyć(...)nakryć i zostawić do kolejnego wyrastania na ok. 1,5 godziny (powinno znów podwoić objętość). Tak wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 8 równych części, uformować z nich równej wielkości kule i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej o wymiarach ok. 22x10 cm (moja była większa, więc brioche rozeszła się nieco wszerz

KUCHARNIA
Ciacho marchewkowe :) 147

bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym smarujemy wierzch ciasta po jego ostygnięciu. SMACZNEGO

Zdrowie na języku :P
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 210

mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate)2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru2 jajka100 g margaryny500 ml mlekabiałko do wysmarowania ciastałyżka soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać do dużej miski.Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę cukru, drożdże(...)nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy" Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy

Moje pyszne gotowanie
Oszukane Rogaliki z mirabelką 125

proszku do pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką(...)mąką.Wieżę rozpłaszczamy, a następnie  cienko rozwałkowujemy - w  razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.  Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy).Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło mi posprzątanie kuchni i nagrzanie piekarnika.Po tym czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około

Słodkie Przyjemności
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 132

mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci(...)rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 250

trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był.Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste(...)jego główki, położyć ją na blasze (najlepiej na folii aluminiowej), skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze kawałki, nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu

Grahamka, weka i kajzerka
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 148

Puchatki to nic innego jak małe, puszyste pączusie robione z serka homogenizowanego.  Robi się je dosłownie 30 minut (łącznie z czasem smażenia), tak więc oprócz tego, że są pyszne, są też mało czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera.  Obtoczone mgiełką cukru z cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe :) rozpływają się w ustach(...)uzyskania gładkiej masy.W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :) Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z jagodami 602

posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi. Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220oC | Czas pieczenia: ~25 min | Ilość: ok. 16 szt. Skłaniki (na podstawie: MW) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży(...)jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki. Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę do podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania