wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery. Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia
Kuchcik gotujeDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut
Mała CukierenkaDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut
Mała Cukierenkastopni. Pieczenie tarty cytrynowej Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzać (skróci to czas pieczenia tarty). Uważać aby nie podgrzać za bardzo, bo wtedy się zetnie. Wlać ciepły krem do formy z ciastem i piec przez 25 minut, aż lekko stężeje. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia co najmniej na godzinę. Następnie posypać dookoła cukrem pudrem, wyjąć(...)opakowania 200 ml i takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem
Right Behind The Kitchenobiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj(...)gotującą się wodą wstawiamy miskę/naczynie, w którym należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto
Right Behind The KitchenChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren(...)około 15 minut. Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto. Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość. Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze
Z Kuchni Do KuchniOstatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka(...)ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy
Aga w kuchniNagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu(...)wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką
Marder&Marder Manufactureinaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking
Moja Delicjaidealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli
Blondynka Gotujesmażonymi bananami. Smacznego :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane(...)białka i delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć
SzczyptaSmaQostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Jajka ubijamy(...)puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comFioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru
Ostra na Słodkodużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne(...)sztuk)ciasto:800 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży240 ml letniego mleka2 jajka2 łyżki cukru125 g masła1/3 łyżeczki solinadzienie:90 g cukruskórka otarta z 2 cytrynskórka otarta z 1 pomarańczy65 g masładodatkowo:1 roztrzepane jajkoWymieszać drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i 120 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, do podwojenia objętości.Masło do ciasta rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrze