ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:798/1234)

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku 150

  Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku   Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z 

kuron.com.pl
rolada bezowa z bitą śmietaną 697

Delikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami

babka w formie
Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami 124

Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas

Kuchenne zapiski Edyty
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 121

jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor! Co prawda, w tym roku, święta będą nieco inne niż zwykle, ale mimo wszystko, możemy przecież sprawić sobie nieco przyjemności i upiec ulubione smakołyki(...)pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. 8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut

Okiem Blondynki by McBlondi
Mały głód : ciasteczka owsiane 155

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze

fitolarun.blogspot.com
Mus czekoladowy 157

Nie ma to jak porządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny

Analiza Smaku
Żytnie tortille z łososiem i ricottą 174

Rok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się

Be Fit Be Strong
Sernik z czarną porzeczką 121

Uwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny

To co kocham
Bananowa delicja bez pieczenia 411

Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite

Smakołyki Asi
Kruche faworki z ciasta francuskiego wg Aleex 69

płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego  • cukier puder z wanilią  Sposób przygotowania:   1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć na kilka minut, aby się lekko ogrzało. Jeśli mamy mrożone ciasto, trzeba je wcześniej rozmrozić. Ja używam ciasta francuskiego schłodzonego. Dostępne jest w sklepowych lodówkach.  2. Lekko ogrzane ciasto delikatnie rozwinąć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)opcji góra-dół. 3. Blat ciasta lekko rozwałkować. 4. Ciasto pokroić na pasy kilkucentymetrowej szerokości. 5. Dłuższe paski podzielić na pół. Na środku każdego zrobić nacięcie. 6. Uformować faworki, przeplatając przez nacięcie jeden koniec paska. 7. Gotowe faworki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piec ok. 10 minut, pilnując stopnia zarumienienia się ciasta. 9. Po upieczeniu oprószyć

W mojej kuchni
Pide z mięsem mielonym - drożdżowe łódeczki z mięsem mielonym 146

się nagrzeje zacząć formować pide. Ciasto odgazować ugniatając je ręką kilka razy. Podzielić na dwie części (u mnie z tych proporcji trzy mniejsze). Każdą część rozwałkować na cienki i duży owal o długości około 25 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek ciasta posypać trochę startego żółtego sera, na ser wyłożyć część nadzienia, boki ciasta założyć na środek formując łódkę, końce(...)Uformowane pide ułożyć można na arkuszu papieru do pieczenia wielkości rozgrzewanej blachy. Pide wraz z papierem ostrożnie przełożyć na rozgrzaną blachę i piec około 10-15 min aż ciasto i  brzegi się zarumienią. Podawać ciepłe, można posypać świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki w towarzystwie ulubionych sosów, lub bez żadnych dodatków. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
PROSTE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE 165

przygotowania, bez długiego mieszania, bez wyrabiania. Osobno wszystkie składniki mokre, osobno suche, następnie tylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm Składniki: suche: - 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej) - 150g ksylitolu lub drobnego cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli mokre: - 170g jogurtu naturalnego(...)cukru - 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, masa powinna się rozkruszyć. Kruszonką posypać ciasto z owocami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok .40-45 minut na termoobiegu lub do momentu lekkiego przyrumienienia i wypieczenia środka ciasta. U mnie trwało to prawie 45 minut... U mnie dodatkowo ciasto

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z pieczarkami 329

Odstawić, by wystygły mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć(...)łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek z cukinią ,wegański 119

Składniki forma o średnicy 30 cm:  u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek(...)przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku

mojej kuchni
BEZA Z KREMEM KOKOSOWYM, GRANATEM I MARAKUJĄ 189

Pyszne, lekkie i nie za słodkie ciasto (a właściwie deser), które wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY(...)nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z pianą. Na koniec masa powinna być lekka, sztywna i błyszcząca, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dodajemy

cool and minty
Owsiane muffinki dyniowe 142

wyobrażam sobie jesieni bez dyniowych wypieków, które idealnie się komponują w połączeniu z korzennymi przyprawami, orzechami lub gorzką czekoladą. Dyniowe muffinki to nie tylko prostota wykonania, ale także wspaniały jesienny smak skryty w tych małych łakociach. Do środka możesz dodać, co tylko lubisz np. posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Za sprawą puree z dyni są także(...)pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu lub więcej 2 jajka ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego 50g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Wszystkie suche składniki  (poza orzechami włoskimi) wymieszać razem. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem. Mokre i suche składniki połączyć, jedynie do połączenia składników. Delikatnie wmieszać posiekane orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do foremki na muffinki. Piec

Fabryka pomysłów
Placek z cukinią ,wegański 118

Składniki forma o średnicy 30 cm:  u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek(...)przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku

w mojej kuchni
ciasto łaciate 437

przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni....tak w mojej ulubionej temperaturze :D Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek(...)ciasto gorącą masą. Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki. Często w takiej operacji prócz noża pomocna jest mi zwykła nić :D Taki stary sposób mojej mamy na przekrawanie biszkoptów :D Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta

Pieprzyć z Fantazją
Tort „Owocowy Raj” 442

czekolady Ciasto kruche: 1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany. 2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 17-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt: 4. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 5. Białka

Mała Cukierenka
Owocowe crumble - bez mąki, cukru 184

Już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol(...)kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać cukrem pudrem z ksylitolu. Pomysł na przepis

Ugotować
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 168

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy(...)małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia). 216

ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser na lato, bez pieczenia, do tego chłodny. Ja moje tartaletki podałam z jagodami, ale Wy możecie przygotować je np. borówkami lub malinami. Spróbujcie.  Składniki: (na 4 tartaletki 10 cm) 1 opakowanie markizów kakaowych(...)już delikatnie tężeć. Na ciasteczkowe spody nakładamy owoce (po łyżce na tartaletkę), nalewamy  niedużą ilość galaretki (około 4 łyżeczki, galaretka wsiąknie w ciasto), całość wkładamy ostrożnie do lodówki, np. na małej tacy. Po kilku minutach wciągamy , znów nalewamy małą porcję galaretki i schładzamy. Na koniec wlewamy resztę galaretki zapełniając wnętrze tartaletek. Podajemy, gdy galaretka stężeje. Wersja ekspresowa na lato

Słodkie okruszki
Ciasto z owocami na maślance 375

których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki(...)Masa może mieć grudki. Blachę (ok. 24×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy warstwę owoców (truskawki można pokroić w ćwiartki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40-45 minut (a najlepiej do tzw. „suchego patyczka”). Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem

Poezja smaku
Chlebek marchewkowo-daktylowy bez cukru 182

ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek (ok. 30g) garść suszonej żurawiny (ok. 30g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - namoczone daktyle razem z wodą, w której(...)ponownie wymieszać - składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną) wymieszać razem w osobnym naczyniu, przesiać do masy - wszystko delikatnie wymieszać - do masy dodać rodzynki i suszoną żurawinę, jeszcze raz krótko wymieszać - masę przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczony chlebek wyjąć

Smakołyki Bereniki
Babka z kawową łatką wg Aleex 166

jest pyszna. Doskonała na niedzielne, jeszcze ciepłe popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 dużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej(...)ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Do pozostałej części ciasta dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem. 8. Całość piec około 50 minut

W mojej kuchni
Muffinki z pistacjami 187

udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również  jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia(...)małą kostkę oraz  posiekane pistacje (kilka zostawiam do dekoracji). Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładamy do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.  Muffinki możemy oblać polewą czekoladową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze. W międzyczasie, kiedy muffinki się pieką rozpuszczamy masło w garnku

Simple Dish
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 203

jajek? To można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich(...)Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę oraz olej. 5. Ostrożnie i dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. 6. Wyłóż formę papierem do pieczenia (chyba, że posiadasz silikonową formę) i przelej ciasto. 7. Piecz

Pland based fille
Najprościej: muffinki z nektarynkami 165

depresję...? Nie ukrywam, nie jest lekko...  Przez długie godziny zbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha!  Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze(...)olejem, mlekiem i ekstraktem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać nektarynki, wymieszać. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Nie lubię bezczynnego czekania. Tych chwil, kiedy zrobiło się już wszystko, nie wypada zamęczać pytaniami, bo wezmą za wariata

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania