Domowe Bagietki na drożdżach 292wodą - wlałam około 1 kubka wody ( w moim przypadku wstawiłam małe naczynie żaroodporne ) jeżeli nie możemy wstawić naczynia do piekarnika to bagietki przed pieczeniem malujemy wodą lub spryskujemy spryskiwaczem i po około 10 – 15 minutach pieczenia powtarzamy ten proces spryskując bagietki wodą(...)pieczeniem od góry nacinam żyletką ( można ostrym nożem ) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni i 20 minut
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 252korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód(...)ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy na 30-35 części, z każdej formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między każdym pierniczkiem odpowiedni odstęp. Pierniczki pieczemy
Mango Papaja
Focaccia 187Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem dodatkowo: rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać na delikatnie podsypanej mąką stolnicy przez kilka minut aż stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk
Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczny wegański jabłecznik „bez” 342Przygotowanie: Banany dokładnie zblendować i wraz z pozostałymi składnikami na ciasto dokładnie wyrobić aż powstanie gładka masa nie trzymająca się całości. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną częścią wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej najlepiej papierem. Można oczywiście tez rozwałkować ciasto, ale po co się męczyć;-). Na warstwę ciasta wyłożyć obrane ze skórki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka(...)wypukłą częścią do góry. Posypać cynamonem i cukrem, po czy rozwałkować drugą części ciasta i przykryć nią jabłka. Piec w temp. 180 C około 40 minut, ostatnie 10 minut można włączyć funkcję „grill” jeśli macie aby ładnie się przyrumieniło. Ciasto będzie jeszcze lepsze na drugi dzień jeśli zawiniecie je w folię aluminiową i zostawicie w temp. pokojowej. Smacznego
greenscarf
Ciasto śliwkowe na weekend. 196wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego(...)ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy to foremki wyłożonej papierem do pieczenia, boki foremki smarujemy masłem. Jajka i żółtko ubijamy mikserem z cukrem, po czym dodajemy migdały. Na końcu dodajemy śliwki. Mieszamy łyżką i gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy
Przysmaki Karolki
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 271miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż nam się ładnie zbrązowią szpinak dokładnie myjemy i dodajemy do czosnku i cebuli smażymy przez kilka minut, aż znacznie zmniejszy(...)wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi się pyszna skorupka ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Puszyste ślimaczki z makiem 194Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około(...)zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu można posypać
Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki wrocławskie z makiem 186malutkie buleczki z mieciutkim miazszem i miekka skorka na opolszczyznie znane byly pod nazwa bulek wroclawskich.W orginale byly bez maku.Dzis juz ich nie kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam!Skladniki na 9 buleczek:350 g maki pszennej210 g mleka pol na pol z woda1(...)pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut.W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki piec 5 minut,nastepne 10 minut w temperaturze 200 °C.Studzic na kratce.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brownies z czarnej fasoli 217konsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy(...)zrobić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu odstawiamy je na ok. 30 minut, aby ostygło. Po tym czasie kroimy brownies na kwadraty lub prostokąty
Weganizm infantylny
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 323odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą wodą wystarczyło 620g mąki, przy wersji z mlekiem musiałam dosypać jeszcze 10g, stąd różnice w składnikach.Z ciasta uformować kulę(...)dłońmi maczanymi w oliwie) i odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto zbić i lekko zagniatając uformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem z wodą (dla lepszego koloru bułek), posypać ulubionymi ziarnami
Smaczne Zdrowe
Ciasto z batatów bez mąki 256Ciasto z batatów chodziło mi po głowie po jednym z odcinków Masterchefa. Tak się fajnie złożyło, że akurat owe bataty oraz inne potrzebne składniki w kuchni
Jemy Pijemy
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 217Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia Pokoleń
Tarta bananowa z budyniem (wegańska, bez cukru) 235Pomysł na przepyszne i ekspresowe ciasto na bazie roślinnych składników. Ciasto inspirowane jest przepisami na bananowe babeczki i truskawkową tartę z bloga Kuchnia Via Gusto. Serdecznie
Kuchnia Ellie
Kruche ciasto z truskawkami i pianką oraz kruszonką 223Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do
Kuchnia Pokoleń
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 295Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!